Вероятността Съединените щати да изпаднат в рецесия през следващите 12 месеца е около 25%, а шансовете това да се случи през следващите 24 месеца се оценяват на 65%. Това покавза анализ на инвестиционния гигант Vanguard, цитиран от Yahoo Finance.

Експертите на Vanguard не са единствените, които прогнозират подобен сценарий. Проучване на SmartAsset сред близо 300 финансови консултанти, проведено в началото на август, установи, че, според 80% от участниците в анкетата, САЩ или вече са в рецесия, или ще навлязат в такава през следващите 12 месеца.

Един от най-често използваните критерии за определяне дали една икономика в рецесия е, ако тя регистрира две поредни тримесечия на намаляващ икономически растеж. За второто тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на САЩ спадна с 0.9% след свиване от 1.6% за първото тримесечие.

Но много икономисти поддържат тезата, че са необходими и други фактори, освен отрицателния икомически растеж, за да се потвърди, че дадена държава е в рецесия. Сред тях е заетостта, която остава висока, въпреки слабите данни за БВП. Нивото на безработица е 3.7% за август, или доста под равнището от 5%, което икономистите традиционно считат за пълна заетост.

В допълнение към добавянето на повече от половин милион работни места, инфлацията забави темповете си на растеж между юни и юли. Оттогава цените на газа паднаха, както и тези на жилищата, но дори и с тези признаци на подобрение, цените остават по-високи, отколкото преди пандемията.

Защо настоящият петролен бум може да се окаже последен?Скокът на цените на енергията, предизвикан от войната, извади държавите от Персийския залив от продължилия почти десетилетие икономически спад

Анализаторите на Vanguard очакват Федералният резерв на САЩ да повиши целевата си лихва по федералните фондове до диапазон от 3.25%–3.75% до края на годината, което ще повиши лихвите по ипотеките, автомобилните заеми, кредитните карти и останалите потребителски и бизнес кредити. Целта е да се намали количеството налични пари в икономиката, за да се намали търсенето на стоки и услуги, което, от своя страна, ще доведе до по-ниски цени.

По-високите ставки обаче ще увеличат и безработицата, ще намалят печалбите на бизнеса и ще насърчат спестяването за сметка на харченето.

Един от индикаторите, който Vanguard отчита в прогнозата си, е спредът между доходностите по 10-годишните и 3-месечните държавни облигации. В една силна икономика дългосрочните лихвени проценти са по-високи от краткосрочните, като спредът от 1.64% между държавните облигации през юни и доста над дългосрочната средна стойност от 1.20%. От края на юни обаче спредът спадна до 0.29% до началото на септември, което е силен индикатор за потенциална рецесия.