Може би сте чули това лято за т.нар. “тихо напускане”. Този термин, който означава, че правите само това, което се изисква от вас на работното място, и нищо повече, набра голяма популярност в TikTok след като софтуерен инженер от Ню Йорк публикува видео по темата, пише CNBC.

Оказва се обаче, че отхвърлянето на претоварването в офиса е започнало в Китай и то много по-рано, отколкото в западните страни.

Когато разговарям с приятелите си, те често използват термина tang ping, много искам да легна и да не изпълнявам работата и да не постигна нищо, казва Диан Гу, който работи като експерт по съдържание в интернет компания в Китай.

От 2021 г. интернет пространството в страната е заляно от фразите tang ping, която означава „лежа хоризонтално“ на мандарин, а отскоро и от bai lan, което означава „оставете го да изгние“. Те говорят красноречиво за това, че много млади хора в Китай стават все по-разочаровани от личния и професионалния си живот.

За разлика от повечето страни, Китай продължава да следва своята нулева политика на толерантност спрямо COVID-19, което изисква стриктни и внезапни затваряния и масово тестване в градовете, в които има огнища. Като резултат милиони китайци останаха по домовете си. Освен това икономиката се забави и се повиши нивото на безработицата.

Тихото напускане - естественият отговор на токсичната работна средаПонятието “тихо напускане” насочва вниманието към работниците, но в действителност проблемът не е в тях, а в мениджмънта и приоритетите на организацията

Пазарът на труда се сви от 2019 г. и има ожесточена конкуренция за работни места с бели якички.

Определено можем да свържем тази вълна от тихо напускане и преосмисляне на работата с присъщата липса на удовлетворителни условия за кариерно развитие, казва Мария Кордович, доцент по организационно поведение в Университета на Нотингам.