Ръководителят на метеорологичната агенция на ООН каза, че на войната в Украйна "може да се гледа като на благословение" за климата, защото ускорява развитието и инвестициите в зелена енергия в дългосрочен план, макар сега търсенето на изкопаеми горива да е особено голямо, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Коментарът на Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация, идва в момент, в който светът е изправен пред недостиг на енергия, отчасти заради икономическите санкции срещу водещия производител на петрол и природен газ в Русия и поскъпването на изкопаемите горива.

Това накара някои страни бързо да потърсят алтернативи като въглищата например. Но нарастващите цени на петрола, газа и въглищата направиха по-конкурентни иначе скъпите възобновяеми енергоносители като слънце, вятър и хидротермална енергия.

Таалас признава, че войната в Украйна е дошла като "шок за европейския енергиен сектор" и е предизвикала бум в употребата на изкопаеми горива.

"В период от 5 до 10 години е ясно, че войната в Украйна ще ускори потреблението на изкопаеми горива". Дългосрочно обаче "тя ускорява зеления преход", каза Таалас. "Ще инвестираме повече във възобновяаема енергия и в енергийно спестяващи решения", каза той.

ЕК се застъпи за България, не вярва на Русия за камиона-бомбаСлед атентата Кремъл обстреля няколко украински града, като част от така наречената

"Така че от гледна точка на климата на войната в Украйна може да се гледа като на благословение", добави Таалас. Той направи коментарите си по повод на новопубликуван доклад на Световната метеорологична организация, според който доставките на електричество от по-зелени източници трябва да се удвои през следващите осем години, за да се ограничи ръста в глобалните температури.

Новото издание на годишния доклад "Състояние на климатичните услуги", разработено с участието на 26 различни организации, тази година е фокусирано върху енергията.

Таалас каза, че в момента енергийният сектор е отговорен за около три четвърти от емисиите на парникови газове и призова за "пълна трансформация" на глобалната енергийна система.