Забогатяването не става с едно щракване на пръсти. То изисква упорита работа, безстрашие и постоянно развиване на начина на мислене. Том Корли, счетоводител и автор на книги за финансово планиране, има възможността да интервюира 233 милионери, за да изследва навиците им. От тях 177 са забогатели сами. Базирайки се на своето проучване, Корли посочва 6 принципа, които лежат в основата на успеха им, пише CNBC.

Постоянно учене

Топ приоритет за милионерите, които сами са натрупали състоянието си, са ученето и самоусъвършенстването.

49% от тях споделят, че са отделяли по няколко минути на ден, за да учат нови думи. 61% - поне по два часа на ден, за да практикуват ново умение. Други 63% са слушали аудиокниги по пътя към работа.

71% от милионерите често са чели книги за самоусъвършенстване. Много от тях са предпочитали да четат биографиите на успели хора.

Повече слушане, по-малко говорене

Том Корли препоръчва правилото 5:1 по време на интервю. За всяка минута говорене милионерите отделяли пет минути за слушане. По този начин успявали да изградят добри работни взаимоотношения и да получат няколко гледни точки по един въпрос.

81% от респондентите му активно са търсили обратна връзка от другите всеки ден, в рамките на компанията и извън нея.

240 минути на ден разделят богатите от всички останалиЗа богатите всяка минута е от значение

Страхотен екип

Проучването на Корли показва, че 86% от милионерите са работили средно по 50 или повече часа на седмица. Те обаче не са били сами. Преуспели са, защото са се фокусирали върху своите силни страни и са намерили начин да поставят под контрол слабите.

Ако не притежавали определено умение, те делегирали задачите на друг, който го умее. По този начин се фокусирали върху голямата картина и имали повече време, за постигането на целите си.

Корли съветва да се заобиколите с хора, които споделят визията ви.

Мечтайте мащабно

Някои милионери използват простичка стратегия. Те сядат и описват как биха искали да изглежда идеалният им живот след 10 години.

Един от милионерите в проучването ми имаше страст към виното и мислеше, че може да направи милиони, като инвестира в него. Семейството и приятелите му не мислеха, че това е реалистично, но той бе решен да пробва. След 15 години се превърна в експерт в тази индустрия. През 2001 г. продаде малка част от колекцията си от вина и успя да купи мечтания си дом на плажа във Флорида. Спечели 4 млн. долара, защото не се отказа от идея, в която вярваше, споделя Корли.

Седем съвета как да бъдем по-позитивни у дома и на работното мястоИзползвайте негативните мисли като суперсила, за да бъдете конструктивни и превантивни, съветват експерти

Здравето е приоритет

Доброто здравословно състояние е равнозначно на дълголетие, което означава, че разполагате с повече време да трупате състояние.

Корли се среща с милионерка, която дълго време има трудности със справянето с теглото. Един ден тя решава да ходи пеша по 1 миля на ден. След месец вдига нормата на 2 мили, а по-късно на 3.

Когато я интервюирах, вече беше участвала в три маратона. Тя обяснява енергията, концентрацията и устрема си към успех частично с промените, които прави в начина си на живот.

Те не чакат късметът да им се усмихне

Внушителните 94% от милионерите, които Том Корли интервюира, никога не са играли хазарт. Те не разчитат на тото късмета. Вместо това го създават. Много от тях споделят една способност - да виждат това, което е невидимо за другите. Генератори са на креативни решения и търсят различни пътища към успеха.

На първо място постоянството създава възможности. След това късметът спохожда всеки, който е отказал да изостави мечтите и целите си.