Цените на стоките и услугите в САЩ са се повишили с повече от очакваното през септември, а инфлационният натиск продължава да тежи на американската икономика.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,4% в последния месец на третото тримесечие на 2022 г. спрямо август, предават световните агенции, цитирайки доклада с официални данни на американската статистика.

Докладът представя окончателните данни за инфлацията в САЩ преди междинните избори за Конгрес на 8 ноември. Очаква се те да подхранят опасенията на инвеститорите за пазарите.

Отчетената инфлация през септември е по-висока в сравнение с прогнозата на Dow Jones за ръст с 0,3%.

На годишна база инфлацията е нараснала до 8,2%, след като през юни достигна максимум от 9,1%, но спадна до 8,3% през август.

Макар и по-ниска, сега тя все още е близо до най-високите си нива от началото на 80-те години на миналия век.

С 0,6% на месечна база нараства основната инфлация, която не включва сезонно колебливите цени, като храни, енергия и др. Анализатори очакваха 0,4% ръст. Спрямо септември 2021 г. основната инфлация е нараснала с 6,6%, което е най-високото ѝ ниво от 40 години.

След данните за по-голямо от очакваното покачване на потребителските цени основните индекси на Уолстрийт отвориха рязко надолу днес, като високотехнологичният Nasdaq водеше в загубите със срив от 285,3 пункта или 2,74% до 10 131,816 пункта.

Промишленият Dow Jones ее понижи със 455,0 пункта или 1,56% до 28 755,83 пункта. S&P 500 загуби 56,7 пункта или 1,58% до 3520,37 пункта.

Междувременно излязоха и данни на американското министерство на труда за броя на американците, подали молби за помощи за безработица миналата седмица. Той леко нараства, но остава на исторически ниски нива.

Американските работодатели забавиха наемането на нови служители през септември, но въпреки това откриха 263 000 нови работни места, а нивото на безработицата спадна от 3,7% до 3,5%, достигайки най-ниската си стойност от половин век.


Още миналата седмица добрите новини за пазара на труда в САЩ притесниха инвеститорите. Стабилният пазар на труда в САЩ дава повече сигурност на Фед да продължи да повишава лихвените проценти с цел овладяване на инфлацията, без това да окаже сътресения в разходите на домакинствата. Сега данните за инфлацията дават повече аргументи на Фед да се придържа към агресивните лихвени повишения.