В момент от живота си може да се окажете в ситация, в която сте в агония заради важно решение, което трябва да вземете за кариерата си. Погрешно ли е да приема работната позиция? Възможно ли е да се присъединявам към компания, която няма да отговори на очакванията ми? Ще се разпаднат ли всичките ми житейски планове, ако направя грешка?

Деби Су, главен изпълнителен директор на услугата за резервации на ресторанти OpenTable, може да ви помогне в тази ситуация с личния си опит, пише CNBC.

Бях много неспокойна и стресирана относно посоката, в която е тръгнал кариерният ми път, казва 41-годишната Су. Дълго време тя премисля всеки повратен момент в него, но нещата потръгват.

Су става главен изпълнителен директор на OpenTable през 2020 г., след като прекарва повече от десетилетие в компанията за пътешествия Kayak. И двете компании са част от огромното портфолио от туристически услуги на Booking Holdings. Су казва, че никога не би стигнала дори до каяк, ако не беше тази ранна работа в кариерата й, за която първоначално е смялата, че ще съжалява.

През 2007 г. тя се присъединява към екипа за стратегическо партньорство на Google, за да работи върху функцията за пазаруване на технологичния гигант. При пристигането й обаче нейният мениджър я уведомява, че ще работи върху Google Maps. Това поражда съмнения у Су, че е направила добро кариерно решение. По-късно осъзнава, че натрупаният опит си е заслужавал. Дори го определя като “хоумрън”.

Су подобрява уменията си да преговаря и да работи с разработчици, за да създаде продукт, който се използва от повече от един милиард души всеки месец. Тези умения й помагат в крайна сметка да получи позицията си в OpenTable. Изводът й гласи: Независимо дали харесвате, или мразите работата си, безспорно ще се поучите от нея. Това, което в началото изглежда като лошо решение, може да ви предложи плодотворна кариера, на която никога не сте се надявали.

Не трябваше толкова много да се притеснявам, казва Су и допълва: Осъзнах, че няма погрешни решения в кариерата. Всеки опит - добър или лош, допринася за крайната кариерна дестинация.

Деби Су може да даде своите топ 3 съвета за всеки, чиято кариера сега започва, или пък изпитва съмнения относно решение, от което зависи професионалното му развитие.

Работете здраво, независимо каква е позицията ви

Ако не харесвате работата си, може да не ви се иска да влагате усилия в нея. Когато обаче давате най-доброто от себе си, това ви дава повече възможности. Ще подобрите уменията си, ще докажете, че имате висока стойност и сте достойни за повишение. Опитът ще ви изведе до нови кариерни възможности.

Свършете работата, напишете си домашното, бъдете подготвени, дори ако работата ви е скучна и досадна, казва Су.

Бъдете непредубедени

Дори да не харесвате работата си сега, помнете, че винаги има нещо, което може да научите от този опит. В най-добрия случай може да пламне любов към нея, макар първоначално да не сте я харесвали. Ще разберете и какво точно не ви се работи занапред, както и как да се справяте с колеги с труден характер.

Просто бъдете непредубедени спрямо това, което имате пред себе си, казва Су.

Три проактивни стъпки, преди да обявите тихо напусканеТемата набра популярност в социалните мрежи през последния месец и генерира създаването на хиляди видеа

Не се стресирайте твърде много

Може да избягвате новата кариерна възможност, тъй като ви се струва, че тя не ви доближава до вашата мечтана работа. Това не е ъгълът, от който трябва да съдите за ситуацията, казва Су.

Няма преки и точни пътища към идеалната работна позиция. Винаги ще има завои и обрати. Колкото по-дълъг път извървявате в професионален план, толкова повече представата ви за идеалната работа ще се променя към добро.

20-годишният опит на Су я е убедил, че животът или кариерата не приключват с решението дали да приемете работата.

Трябва наистина да не се стресирате толкова много, допълва тя.