Китайската икономика е нараснала с по-висок от очаквания темп през третото тримесечие на годината, показват официални данни, оповестени в понеделник и цитирани от Ройтерс. Строгите ограничения заради Covid-19 и рискът от глобална рецесия обаче застрашават усилията на Пекин да осигури устойчиво възстановяване през следващата година.

Брутният вътрешен продукт на втората по големина световна икономика се е увеличил през периода юли-септември с 3,9% на годишна база. Това е повече от прогнозата от 3,4% на анализатори в допитването на Ройтерс и представлява значително ускоряване в сравнение с растежа от 0,4 процента през второто тримесечие.

На тримесечна база китайският БВП е нараснал с 3,9% през третото тримесечие спрямо 3,5% според прогнозите и 2,6% спад през второто тримесечие.

През септември китайският износ се е увеличил с 5,7% спрямо година по-рано, което също е повече от прогнозите, но е най-ниският показател от април насам. Вносът е нараснал с 0,3% - по-малко от очакваното.

Търговският излишък на Китай през септември е бил 84,74% млрд. долара при прогноза от 81 млрд. През август излишъкът е бил 79,39 млрд. долара.

Китайският износ за Русия скача с над 20% през септември, а към останалия свят расте с 5,7%. Изчисления на Ройтерс въз основа на данни на китайските митнически власти показват, че Китай е увеличил износа си към Русия, като през септември за трети пореден месец ръстът е двуцифрен, противно на тенденцията за отслабване на външното търсене и забавяне на световната икономика. Доставките на китайски стоки за Русия през септември са се увеличили с 21,2% на годишна основа в доларово изражение. Това все пак е забавяне спрямо августовския ръст с 26,5%. Като цяло китайският износ към останалия свят е записал увеличение с 5,7% през септември, далеч под стойностите, отчитащи износа за Русия, тъй като повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки на големите икономики отслабва търсенето на китайски стоки. Износът за Русия включва основно смартфони, електрогенератори, товароподемна техника и контейнери. Същевременно руският внос в Китай е скочил с 55,2%, а през август нарасна с 59,3%. Основна причина за септемврийските данни са се явявали по-големите количества внасян руски петрол, които са с 22% повече спрямо същия месец на 2021 г. Като цяло доставките на руски петрол през септември дневно са възлизали на 7,46 милиона тона, което се равнява на 1,82 милиона барела на ден, в сравнение с 1,96 милиона барела на ден през август. Тъй като Западът избягва търговски отношения с Русия, сътрудничеството с Пекин става все по-важно за Москва. Двустранната търговия е нараснала до 136,09 милиарда долара през първите девет месеца на годината, което е увеличение от 32,5%.