Турция представи първия си електрически пътнически автомобил местно производство TOGG, съобщави БТА, позовавайки се на турските медии.

Официалната церемония се състоя вчера, когато Турция чества националния си празник, в автомобилния завода в северозападния град Бурса. На представянето присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представители на правителството и други гости.

TOGG е името на проекта, който ни дава възможност да се насладим на тази споделена мечта за силното бъдеще на страната ни. С това първо превозно средство, което слиза от производствена линия, ние сме свидетели на сбъдна 60-годишна мечта. Затова казваме, че TOGG е споделената гордост на Турция и 85 милиона души, каза на церемонията Ердоган, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Автомобилът C-SUV ще излезе на пазара през първото тримесечие на 2023 г. Инвестицията е на стойност 22 милиарда лири (1,18 милиарда долара). Цената му все още не ясна.

Ердоган наскоро увеличи икономическите стимули в стремежа си да спечели гласове преди изборите, които се очакват в средата на 2023 г. и за които се смята, че ще бъдат най-оспорваните през 20-годишното му управление, отбелязва ДПА.

5 довода, които може да ви разколебаят да купите електромобил Липсата на достатъчно станции за зареждане в България е една от основните причини да сложите на пауза покупката

Турция е в най-тежката си икономическа криза от повече от десетилетие на фона на инфлация от над 80%, слаба лира и високо ниво на безработица.

Фабриката в Бурса планира да произведе 1 милион бройки до 2030 г., добави Ердоган. По думите му производството на електромобила ще даде възможност за откриването на 4300 работни места пряко и още 20 000 непряко.

Компанията производител ТОГГ ще произведе пет различни модела – SUV, седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV до 2030 г. и ще притежава правата за интелектуална и индустриална собственост.

Автомобилът е проектиран от италианската дизайнерска компания Pininfarina, която е създала модели за Ферари (Ferrari) и базирания в Калифорния производител на електрически автомобили Карма (Karma), отбелязва Анадолската агенция.

Предвижда се автомобилът да достигне 80 процента зареждане за по-малко от 30 минути с бързо зареждане, като с едно зареждане ще може да изминава от 300 километра до 500 километра.