Милиардерът Илон Мъск е уверил Европейската комисия, че Twitter ще продължи да спазва строгите европейски правила за контрол на незаконното онлайн съдържание. Това заявяват източници от ЕК пред Ройтерс, след като миналата седмица социалната мрежа стана негова собственост и той пое управлението й.

Мъск е заявил пред еврокомисаря Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар, че планира да се съобрази със законодателството в блока по отношение на незаконното съдържание.

Тези уверения от страна на Мъск изглежда предполагат по-прагматично отношение на фона на заявеното от него желание Twitter да има по-малко ограничения върху съдържанието, което може да се публикува.

Самоопределящият се за абсолютен привърженик на свободата на словото мултимилиардер иска да смекчи модерирането на съдържанието и отвори вратите за завръщането на Доналд Тръмп, чийто профил бе анулиран от Twitter, след като той подкрепи с туитове привържениците си, които атакуваха Капитолия през януари 2021 година.

Според източниците на Ройтерс Мъск се е съгласил да проведе среща с Бретон, който е и бивш френски финансов министър, през следващите седмици.

Тази новина идва след като Бретон обърна внимание в края на миналата седмица, че социалната мрежа трябва да изпълнява законодателството на Общността.

"В Европа птицата ще лети според нашите правила", написа Бретон в Twitter.

Еврокомисарят прикрепи линк към видео, публикувано през май, в което той е редом до шефа на Tesla в автомобилния завод в Остин, щата Тексас. Мъск твърди във видеото, че е на "една вълна" с Бретон що се отнася до новите разпоредби на ЕС за дигиталните компании и наложените отговорности на платформите при модериране на съдържанието.

В същото време обаче поемането на контрола върху Twitter от Илон Мъск продължава да тревожи голяма част от служителите на платформата, многобройните потребители и неправителствените организации, които призовават социалните мрежи да се борят още по-усилено срещу насилието и дезинформацията.

Законодателният акт за цифровите услуги бе публикуван вчера в официалния вестник на ЕС и ще се прилага от началото на 2024 г.

Той ще изисква бързо премахване на всяко незаконно съдържание (според националните и европейските закони), веднага щом платформата разбере за него. Актът предвижда социалните мрежи да изтриват профилите на потребители, които "често" нарушават закона.

Законодателната мярка налага на "големите платформи", тоест тези с "над 45 милиона активни потребители" в ЕС, сами да преценяват свързаните с използването на услугите им рискове и да прилагат подходящите методи за изтриване на проблематичното съдържание. Те ще трябва да проявяват по-голяма прозрачност относно алгоритмите, които използват и веднъж годишно ще бъдат одитирани от независими органи.