В сагата около Илон Мъск и придобиването на Twitter има от всичко по малко – с изключение на ясен главен герой. Може би това най-накрая се променя, пише Bloomnerg.

Поредица съобщения между Илон Мъск и изпълнителния директор на Twitter Параг Агравал, изтекли в интернет, разкри как двамата са се скарали, което навярно има връзка с буксуването на сделката за придобиването на социалната мрежа от основателя на Tesla.

Сагата накратко

Мъск договори сделка за купуване на компанията срещу 44 милиарда долара, но впоследствие даде заден ход и опита да развали споразумението. Twitter заведе дело срещу милиардера в опит да го принуди да приключи сделката. Двете страни трябваше да се изправят пред съда на 17 октомври, за да решат спора. Много експерти по коментираха, че Мъск има малък шанс да успее в опита си да отмени сделката.

Вчера обаче адвокатите на Мъск потвърдиха, че най-богатият човек в света е готов да продължи сделката при договорените условия след месеци на правна драма.

Това стана след като Блумбърг съобщи, че Илон Мъск е готов да продължи по план и да придобие компанията срещу 54,20 долара за акция. Това пък предизвика скок на акциите на Twitter с 15 на сто. Търговията с акции на Twitter беше спряна веднага след съобщението, тъй като цената скочи повече от 12% в Ню Йорк. Акциите затвориха с ръст от 22,2% до $52.

Ако сделката бъде осъществена, бъдещето на един човек в Twitter остава неясно. Това е сегашният директор Параг Агравал, показват изтеклите разговори между тях

Почти никой не звучи добре в 40-те страници текстови съобщения, публикувани миналата седмица от съда на Делауеър като част от безкрайния спектакъл „Twitter срещу Мъск“. В тях участват инвеститори и банкери, приятели на Илон Мъск внимателно подклаждат егото му, големи медийни фигури раболепно се стремят към интервю.

Дори съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Twitter Inc. Джак Дорси, който се опита да убеди Мъск да се присъедини към борда на директорите и след това да се опита да направи компанията частна, метафорично сваля собствените си дрехи на сцената. „Много съм щастлив, че правите това“, пише той, докато Мъск е на прага да стане член на борда. „Развълнувах се, когато научих, че най-накрая е възможно.“

Във всичките изтекли страници със съобщения единствено Параг Агравал се обръща към най-богатия човек в света по-равнодушно

Първоначално Агравал, който работи в Twitter повече от десетилетие и беше назначен за главен изпълнителен директор миналия ноември, е любезен към човека, който може да стане един от неговите шефове в борда на директорите. „Очаквам с нетърпение да работим в тясно сътрудничество и да намерим начини да използваме времето си възможно най-ефективно, за да подобрим Twitter и обществения разговор“, пише той на 3 април.

През следващите няколко дни Мъск и Агравал комуникират директно чрез текстови съобщения, говорейки си за писане на код, и имат поне по един телефонен разговор, като Мъск излага някои от идеите си за промяна. „Би било чудесно да отменим постоянните забрани, с изключение на спам акаунтите и тези, които изрично призовават към насилие“, пише той на Агравал на 5 април. Шефът на Twitter не отговаря на този текст (ако го е направил, това не е включено в изтеклите данни).

Вместо това, Агравал кани Мъск да говори за своите специфични технически идеи за социалната мрежа. „Отнасяйте се към мен като към инженер, вместо като към главен изпълнителен директор“, пише той, обещавайки да оцени предложенията на Мъск неутрално. „Искам да чуя всички идеи – и ще ви кажа кои имат потенциал и кои не. И защо“, пише Агравал на 7 април. Той също така моли Мъск да говори с екипа на Twitter и да отговаря на хората, включително на „някои от хората, които са разстроени, че сте замесени и като цяло не ви харесват по някаква причина“.

И тогава нещата се обръщат грандиозно

На 9 април Мъск отбелязва в туит рано сутринта, че някои известни хора публикуват нередовно и пита: „Туитър умира ли?“

По-късно Агравал пише: „Вие сте свободни да пишете „Умира ли Twitter?“ или каквото и да е за Twitter“, „но моя отговорност е да ви кажа, че това не ми помага да направя Twitter по-добър в настоящата ситуация.“ Той говори за вътрешно напрежение, разсейване – вероятно на работните екипи – и за увредена способност хората да вършат работа.

След това Мъск избухва, изпращайки SMS на Агравал: „Какво свърши тази седмица?“ и пише „Няма да се присъединя към борда. Това е загуба на време“, преди да обещае вместо това да направи компанията частна.

След тази конфронтация Мъск изглежда изпитва неприязън към шефа на Twitter. Пред Комисията за ценни книжа и борси седмица по-късно Мъск заявява: „Ако сделката не проработи, като се има предвид, че нямам доверие в ръководството, нито вярвам, че мога да предизвикам необходимата промяна на публичния пазар, ще трябва да преразгледам позицията си на акционер".

В края на април Джак Дорси посредничи за телефонен разговор между Агравал и Мъск. Следващите текстове предполагат, че Агравал е отказал да бъде послушен подлизурко. След това Дорси пише на Мъск: „Ясно е, че не можете да работите заедно“. След това се опитва да оправдае Агравал, като всъщност подкопава имиджа му: "Параг просто се движи твърде бавно и се опитва да угоди на хората, които няма да бъдат щастливи, независимо какво прави".

Разбира се, Агравал все още не заслужава възхвала. Под неговото сравнително ново ръководство, социалната мрежа Twitter все още е изправена пред огромни предизвикателства, включително голямо текучество на служители и ниски цени на акциите.

Ако сделката се реализира, бъдещето на Параг Агравал в Twitter остава неясно. Но неговият професионализъм и непоколебим тон в разговорите с Мъск, както и настояването основателят на Tesla да обмисли своите амбициозни, но без детайли планове за Twitter – е най-малкото достойно за възхищение, коментира Bloomberg.

Сделката като "шега"

„Пишем, за да ви уведомим, че страните на Мъск възнамеряват да пристъпят към приключване на сделката“, гласи известието, подадено от адвокатите на Мъск в началото на тази седмица в съда на Делауеър, който наблюдава процеса. В документацията се добавя, че отлагането на процеса в Делауеър и осигуряването на дългово финансиране са предварителни условия.

Според агенция Блумбърг, която цитира запознати източници, Мъск е отправил последното си предложение в писмо до Twitter. CNBC потвърди, че такава оферта е изпратена.

Анат Алон-Бек, професор по право в университета Case Western Reserve в Охайо, казва, че Мъск изглежда „най-накрая се вслушва в адвокатите си.“ Въпреки че подадените от адвокатите му документи елиминират предстоящия процес, процесът на продажба все още не е приключил, коментира още Алон-Бек в WSJ.

Първоначалният аргумент на Мъск да се откаже от офертата си за закупуване на компанията, беше, че тя не е преброила броя на спам или бот акаунтите на своята платформа.

Twitter отрече това и също беше язвителен относно поведението на Мъск. В съдебния иск, изискващ той да приключи сделката при договорените условия, се казва, че поведението на Мъск е „модел на недобросъвестност“. Twitter обвинява Мъск, че третира процеса на продажба като шега.

В туита си във вторник относно сагата, Илон Мъск написа, че купуването на компанията ще бъде „ускорител“ на „създаването на X, приложението за всичко“, добавяйки, че процесът ще бъде ускорен с до пет години, без да дава повече подробности.