Агадир в Мароко се присъедини към инициативата „Зелени градове” на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Курортът на Атлантическото крайбрежие се ангажира с разработването на План за действие за зелен град (GCAP), който ще идентифицира ключовите екологични предизвикателства и мерките – инвестиции и политически, необходими за справяне с тях. Това съобщиха от финансовата институция, която ще подкрепи с 400 млн. дирхама града, който е столица на западния регион Сус-Маса в плановете му да диверсифицира източниците си на финансиране чрез използване на пазара на дългови капитали. За тази цел местната власт ще емитира облигации на стойност 1 млрд. драхми.

Източник: unsplash

Инвестицията на ЕБВР ще помогне на Агадир да освободи допълнителни ресурси за изпълнение на програмата си за градско развитие, фокусирана върху зелени и приобщаващи инфраструктурни проекти.

Така курортът на Атлантическия океан ще се превърне в първия град от Мароко, който се присъединява към програмата на банката. Пакет за техническо сътрудничество ще допълни инвестицията на ЕБВР.

Той включва финансиране от Партньорството с голямо въздействие върху климатичните действия, както и подкрепа от Специалния фонд на акционерите на ЕБВР за разработване на план за подобряване на финансовите и оперативни резултати.


Източник: unsplash

Програмата EBRD Green Cities е водещата програма на финансовата институция за зелени градове от Централна и Източна Европа, Централна Азия и Южното и Източно Средиземноморие с портфейл от 5 млрд. евро. Тя помага на градовете да идентифицират проблемите си, свързани с опазването на климата и градската среда, енергийната устойчивост и осигуряването на бъдеще за техните жители, и да намерят решения чрез инвестиции и политически действия. Мрежата от над 50 градове привлича значително финансиране от глобалните климатични фондове и двустранни донори.

„Зелените градове са по-устойчиви на въздействието на икономическите, екологичните и социалните опасности и в насърчаването на благосъстоянието, на приобщаващия и устойчив растеж. 70% от емисиите на парникови газове идват от градовете, което ги прави критични за „превръщането на зеленото в реалност“ и за справяне с извънредната климатична ситуация. Ще продължим това послание на COP27 - глобалната среща на върха за климата, след няколко седмици“, изтъкна Хари Бойд-Карпентър, управляващ директор на ЕБВР по климата.

EBRD Green Cities подкрепя градовете-членки да планират стратегии за устойчивост от 2020 г., когато започна пандемията. Сега основен акцент на програмата са оценките на риска и уязвимостта на гражданите. Съвсем наскоро войната на Русия срещу Украйна постави градовете в регионите на ЕБВР под нов силен натиск, тъй като милиони хора са разселени и опасенията за енергийната сигурност излизат на преден план. Към мрежата от зелени градове наскоро се присъедини град Хмелницки в Западна Украйна, който приема много вътрешно разселени хора. Банката е готова да възобнови работата си с други градове партньори в Украйна веднага щом е подходящо, включително 7 града, които са важна част от тази мрежа.

Неотдавна ЕБВР даде рамо и на Истанбул в усилията му да се превърне в зелен град, като осигури 75 млн. евро, необходими на градските власти за доизграждането на метролинията Goztepe-Atasehir-Umraniye, за която вече е отпуснала 97,5 млн. евро през 2019 г.

Строителният проект е инициатива по програмата на ЕБВР за зелени градове , която подкрепя градските инвестиции в зелени и устойчиви решения, които насърчават тяхната декарбонизация. Истанбул се присъедини към програмата за зелени градове през 2021 г., която включва Измир, Газиантеп и Анкара.

„Радвам се да подпиша първия проект на ЕБВР за зелени градове в Истанбул, подкрепящ устойчивата градска мобилност, намалявайки времето за пътуване, задръстванията и замърсяването на въздуха и подобряване на качеството на живот на своите граждани“, изтъкна Нандита Паршад, управляващ директор на групата за устойчива инфраструктура в ЕБВР, по време на подписването на договора.

Нандита Паршад, управляващ директор на Групата за устойчива инфраструктура на ЕБВР и кметът на Истанбул Екрем Им

„Истанбул е един от най-големите градове в програмата на ЕБВР за зелени градове от над 50 града и ние очакваме с нетърпение да работим по много повече проекти, за да подкрепим амбицията на града да стане още по-зелен и по-приятен за живеене“, каза още Паршад.

По думите й необходимостта от ускоряване на енергийния преход за изграждане на устойчиви и надеждни енергийни системи е все по-актуална в контекста на настоящата енергийна криза. „Градовете играят ключова роля в определянето на политиката, прилагането на проекти за чиста енергия и насърчаването на инициативи на общността, които подкрепят по-устойчиви, по-сигурни и по-достъпни доставки на енергия“, подчерта Нандита Паршад, управляващият директор на ЕБВР и ръководител на Група за устойчива инфраструктура.