Празничният сезон наближава и Бил Гейтс, известен с това, че обича да чете всеки ден, е подготвил нов списък от пет книги, съобщи CNBC.

Тази година 67-годишният милиардер изглежда изпитва носталгия. В списъка от празнични четива откриваме комбинация от нови издания и някои от любимите му книги за всички времена. Той включва научно-фантастична класика от 60-те години на миналия век, която е спомогнала за разпалването на приятелство между Гейтс със съоснователя на Microsoft Пол Алън още в детските им години, и книга за тенис, която Гейтс е прочел за първи път през 70-те години на миналия век. Според него тя му е помогнала в крайна сметка да се научи да не се вманиачава в грешките в работата.

Ето и кои са 5-те предложения за празничния сезон тази година:

“Странник в странна страна” от Робърт Хайнлайн

Написан през 1961 година, романът на американския писател фантаст Хайнлайн заема специално място в паметта на Бил Гейтс. Той е любимата научнофантастична книга от младостта му.

С Пол Алън завързват приятелство точно покрай интересите си в сферата на научната фантастика.

„Странник в странна земя“ е историята на човек, който е отгледан на Марс от марсианци. Младият мъж пътува до футуристична Земя, където се бори да разбере човешките концепции за религия и война.

„Обичам научната фантастика, която ви кара да мислите за това какво е възможно в бъдещето“, пише Гейтс, отбелязвайки, че книгата на Хайнлайн правилно предсказва някои аспекти на бъдещето по това време, включително „хипи културата“ и водните легла.

„Той също така прави класическата научна фантастика да използва очевидно измислена обстановка, за да задава дълбоки въпроси за човешката природа“, добавя Гейтс.

“Surrender” от Боно

Съоснователят на Microsoft определя автобиографичната книга на фронтмена на U2 като “най-добрите мемоари от рок звезда, които съм чел”.
62-годишният рокзвезда, чието име е Пол Хюсън, е приятел с Гейтс вече над десетилетие. Те често работят заедно по проекти, които целят да повишат осведомеността относно изменението на климата и глобалното здраве.

Гейтс харесва погледа зад кулисите, който Боно предоставя в книгата си. От нея може да разберете как са създадени някои от най-емблематичните песни на бандата и какво я държи заедно толкова много години - повече от четири десетилетия.

“Team of Rivals” от Дорис Киърнс Гудуин

За тази книга Гейтс пише, че е бил зашеметен, когато я е прочел. Тя е творение на носителката на награда „Пулицър“ Дорис Кърнс Гудуин.

“Team of Rivals” представлява биография на Ейбрахам Линкълн и мъжете, които са служили в първия му кабинет, някои от които преди това са се противопоставили на Линкълн на президентските избори през 1860 г.

Книгата подчертава способността на Линкълн да съгласува противоположните гледни точки сред собствените си съветници и „има много прозрения за Линкълн, от които лидерите могат да се поучат днес“, пише Гейтс.

„Напоследък си мисля за книгата на Гудуин, защото ми се струва много актуална през 2022 г.“, добавя той.

“The Inner Game of Tennis” от Робърт Галуей

Това е много повече от книга, с която може да подобрите форхенда си. Написана още през 1974 г., “The Inner Game of Tennis” е пътеводител към умствената страна на постигането на най-добри резултати.

Гейтс за първи път прочите книгата преди повече от четири десетилетия и оттогава я е чел много пъти, пише той – добавяйки, че все още я подарява на приятели днес, защото „дълбоките й съвети се отнасят за много други сфери от живота“.

Две летни четива, препоръчани от ученик на Уорън Бъфет Мохниш Пабрай е ветеран, когато става дума за инвестиции. Той разпознава с един поглед печелившите бизнеси

Галуей, треньор по тенис, пише за това как душевното състояние на играча може да повлияе на представянето му на корта толкова, колкото и на атлетичните му способности.

Милиардерът споделя, че прозренията в “The Inner Game of Tennis” са помогнали в кариерата му, особено фокусирането върху градивната критика, вместо да се вкопчва в грешките.

“Mendeleyev’s Dream” от Пол Стратърн

Ако имате шанса да посетите офиса на Гейтс в Сиатъл, ще видите огромен стенен дисплей, пълен с проби от всеки елемент от периодичната таблица на Менделеев. Интересът на милиардера към нея е продължение на “Mendeleyev’s Dream”. Книгата представлява история на химията от 2000 г., написана от академик на име Пол Стратърн. Името идва от руския химик Дмитрий Менделеев, който формулира първата версия на периодичната таблица през 1869 г.

Това е „най-добрата книга, която някога съм чел за периодичната таблица“, пише Гейтс.

„Освен че е изящно произведение на изкуството, периодичната таблица ми напомня как едно откритие може да доведе до безброй други“, продължава той.

Цялата сложност на вселената идва от свойствата на тази диаграма. Тъй като разбираме атомите, можем да правим чипове и следователно можем да правим софтуер и следователно можем да правим изкуствен интелект (AI). Всичко опира до периодичната таблица, казва съоснователят на Microsoft.