ОПЕК+ обяви в неделя, че ще запази настоящите нива на производство - решение, което подсказва, че водещите световни производители не са сигурни в посоката на цените на суровия петрол на фона на влизащият в сила ценовият таван върху износа от Русия. С това решение се фиксира намалението на производството с 2 млн. барела на ден, прието през октомври.

Решението от неделя дава възможност на Организацията на страните износителки на петрол и групата производители, водени от Русия - известни като ОПЕК+ - да отделят повече време за оценка на пазарното въздействие на ценовия таван на ЕС и Г-7, който има за цел да свие приходите на Русия за финансиране на войната в Украйна, пише The Wall Street Journal.

От изданието посочват, че както търговците на петрол, така и държавните служители в областта на енергетиката не са сигурни как влизащото в сила ограничение ще се отрази на пазара. Днес започва да действа и забраната на ЕС за внос на по-голямата част от руския петрол. За да са още повече неизвестните, в четвъртък се очаква китайският президент Си Дзинпин да пътува до Саудитска Арабия, където енергийните пазари ще бъдат на дневен ред в дискусиите между най-големия вносител и съответно най-големия износител на петрол.

ОПЕК+ обмисляше редица варианти преди необичайната среща в неделя, която първоначално обявена за присъствена, в крайна сметка се оказа виртуална. Обикновено заседанията на организацията се провеждат в рамките на работната седмица, но тази среща беше насрочена за уикенда, без допълнителни обяснения.

В навечерието на срещата някои от страните изразиха позиция за увеличаване на производството, изтъквайки възможността за прекъсване на доставките на руски петрол, които според някои анализатори възлизат на 1-1,5 млн. барела дневно, след ограничаването на цените. В потвърждение на това, в неделя руски официални лица потвърдиха, че няма да търгуват изобщо със страните, които прилагат ценовия таван, припомня още WSJ.

В крайна сметка обаче беше постигнат консенсус, че моментът не е подходящ за увеличаване на добива, тъй като през последния месец цените паднаха с 13%, а през миналия - с 5% за един ден. Това се случи именно след като беше съобщено, че се водят разговори за увеличаване на добива. Оттогава цените се стабилизират, но в петък международният бенчмарк Brent достигна ниво 85,42 долара, а американският WTI - 80,34 долара, което е далеч под нивото от 90 долара за барел, към което се стреми групата, твърдят някои анализатори.

Затова и някои членове на ОПЕК, включително саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, лансираха идеята за ново намаляване на производството след съкращението с 2 млн. барела на ден през октомври. Това изненада и разгневи Белия дом, тъй като подобно решение щеше да бъде отговор на вътрешните проблеми в Китай, които в крайна сметка понижиха цените на петрола в последните дни.

Влиза в сила таванът върху вноса на руски суров петрол, превозван по мореПредвижда се и механизъм за коригиране, който да поддържа поне 5% разлика спрямо пазарните стойности на руския петрол

ОПЕК и ценовият таван на ЕС и Г-7

ОПЕК и търговците на петрол реагираха с несигурност на ограничението на цените от страна на Г-7 и ЕС. Тези мерки са насочени към намаляване на приходите на Москва от петрол, като целят същевременно да запазят ключовото място на суровината от Русия на световния пазар.

Цените на петрола допълнително се понижиха в петък, след като ЕС се съгласи с ограничението, тъй като то намали опасенията, че механизмът ще ограничи достъпа на голяма част от руския петрол до пазара и ще предизвика проблем с доставките. През тази година руският суров петрол се търгуваше с голяма отстъпка, като Argus Media, която оценява цените на суровините, определи цената му на около 48 долара за барел.

Все пак делегати на ОПЕК коментират, цитирани от WSJ, че плановете на организацията за производството могат да бъдат преразгледани в посока нагоре в началото на следващата година. Според тях оценките, че износът на руски петрол може да намалее с над 1 млн. барела дневно заради новите ограничения, са напълно реални. Прогнозата на Международната агенция по енергетика, която съветва страните потребителки, предвижда спад от 1,4 млн. барела дневно.

През октомври производството на петрол в Русия възлиза на 9,9 млн. барела дневно, а експертите са категорични, че Русия може и да изпълни заплахите си да спре да продава на купувачи, които прилагат ценовия таван. Затова и въпреки че ОПЕК не планира да преразглежда производството до следващата си среща на 4 юни, от организацията обявиха в неделя, че са готови "да се срещнат по всяко време и да предприемат незабавни допълнителни мерки спрямо развитието на пазара", ако това е необходимо.

Междувременно днес петролните фючърси повишиха цената си с малко над 2%. Тласък на цените дадоха и последните новини, според които има сигнали за по-нататъшно смекчаване на ковид ограниченията в Китай. Цените на Брент скочиха с 2,29% до 87,53 долара, а тези на американския лек суров петрол нараснаха с 2,2% до 81,78 долара за барел.