Той е експериментатор, има смелост да провокира и никога не се отказва. Родом от Казанлък, Влади Танев е открил своя начин да прави това, което харесва, и е отворен да го сподели с всеки, който желае да се развива в същата посока.

Освен това Танев притежава специфичен бизнес нюх, който му помага да оцелява в трудните условия, характерни за земеделската действителност у нас.

Дали заради това, че е бил професионален спортист, или защото умее да се възползва от преимуществата на съвременните технологии, впечатлява с решителност и ясен план.

"Кулинарен градинар" е проектът, върху който Влади Танев работи вече почти 10 години. От разказа на предприемача за тях някои читатели ще почерпят кураж, а други може да се обезсърчат. И двете възможности ще им бъдат от полза, защото за бившия баскетболист, определян като пионер в отглеждането на микрорастения в България, предизвикателствата не са причина за отказване, а само повод за адаптация.

През 2012 г. в семейството на Влади Танев се ражда второ дете. По това време у него се заражда и интерес към земеделието. Започва да чете, да търси информация и да анализира възможностите за бизнес. Прави малки инвестиции в земеделска земя. След като се убеждава, че отглеждането на зеленчуци по традиционния начин на нивата или в оранжерия не е за него, открива света на микрорастенията. Черпи вдъхновение за бизнеса си от света на кулинарията.

"За мен не беше възможно да отглеждам картофи, тикви и зеле, тъй като не мога просто така да ги натоваря на колата и да ги продавам на пазара. Затова си зададох въпроса - какво използват топ готвачите", казва Танев.

Оказа се, че те използват бейби зеленчуци под формата на микро репичка, микро морковче и т.н. "Задълбочих проучването си и открих микрорастенията, които често се наричат новата суперхрана. Аз самият се концентрирам върху красотата, която те могат да създадат в една чиния. Затова потърсих кои са топ ресторантите у нас и се срещнах с техните главни готвачи", допълва той.


С бейби зеленчуци и микрорастения в ръце бившият баскетболист тръгва от ресторант на ресторант. От десет само един откликва на предложението му. Това е френският готвач Антоан, в чието меню продукцията на Танев пасва идеално.

След почти 10 години упорита работа върху създаването на канали за реализация, споделяне на опит с ентусиасти от различни български градове и непрестанни експерименти, той си е направил няколко извода.

Един от тях е, че формулата на успеха минава през внимателно проучване на практиките на пазара, най-успешните примери и откриването на канали за реализация още преди да се започне.

През 2014-2015 г. единици бяха земеделските производители, които директно доставяха продукция на ресторанти. "Започнах да търся начини, регистрирах се като земеделски производител и опаковчик. За толкова години не успях да намеря човек, с който да работя съвместно, но помогнах на мнозина да започнат собствено производство", разказва Танев.


Когато започва пандемията от коронавирус, обичайните канали, по които той реализира продуктите си, изчезват. Това го насочва към фермерския пазар “Римската стена” в София. Там постепенно трупа нова клиентела, която с интерес опитва микрорастенията, сока от лимец и зеленчуци от градината на Танев. Сред тях се открояват няколко типажа. Едни от най-отворените за дегустация клиенти са децата. Те с любопитство посягат към пониците със слънчоглед. Други, сред които една френска двойка, редовно изкупуват ревена му. Те имат доверие на земеделския подход на Влади Танев, че работи на принципа beyond organic, и са готови да платят по-високата цена, на която се предлага продукцията му, от която може да си направят домашно сладко например.

Друга група от клиентите на бившия професионален спортист са хората, които пазаруват, само когато той предлага на промоция своите продукти. Това е един от начините, по които ги рекламира, но казва, че той е нож с две остриета. Много хора остават с впечатлението, че всяка седмица ще може да пазаруват на цена, която никакъв начин не покрива разходите за производство, камо ли да носи печалба.

"В момента няколко компании проучват пазара за микрорастения у нас. Ако направят инвестиции и започнат да ги отглеждат с нова технология и в промишлени количества, цената им рязко ще падне надолу", споделя Влади Танев.

Повишаването на конкурентността у нас, каквото представлява навлизането на голям производител за микрорастения, не отказва Танев. За него развитието на нишата има съвсем друг, по-икономически изгоден път.

Винаги съм казвал, че в София е хубаво да има 1000 малки зеленчукопроизводители, отколкото двама или трима, които да предлагат за целия пазар, казва той.

Мечтата му е един ден микрорастения да се отглеждат в неголеми количества в различни квартали на столицата, респективно и в другите градове. По този начин една малка инвестиция в един стелаж, няколко лампи и друго оборудване може да бъде отличен начин за допълнителен приход в семейния бюджет.

Преди пандемията Влади Танев е успявал да се издържа само с отглеждане на микрорастения. В момента икономическата ситуация все още не се е подобрила до степен, която позволява това отново да е така. Много ресторанти остават затворени, а други работят предпазливо и пестеливо. Винаги обаче остава надеждата, че нещата ще се нормализират в бъдеще и потенциал за по-висока рентабилност има. Особено предвид неголямата популярност на микрорастенията.

Воден от стремежа да постигне икономическа ефективност, в момента Влади Танев планира да остави производството в градината си в Бояна и да се съсредоточи върху микрорастенията и консултантската дейност. Годините проучвания и експерименти са го превърнали в експерт в областта и той смята, че може да преподаде своята система на работа на всеки, който иска да тръгне по неговия път. С една малка разлика - Танев ще му спести години експерименти и главоблъсканици.

"Едно производство може да се организира на няколко стелажа с 10-15 лампи. За това са нужни 15-20 кв. метра. Отглежданото количество ще е достатъчно голямо, за да бъде допълнителен приход към семейния бюджет", отбелязва Танев.

Категоричен е, че днес не е задължително да завършите Аграрен университет, да загубите четири години в учене. Цялата информация, от която имате нужда, е достъпна 24 часа, 7 дни в седмицата, стига да знаете английски език.

"Тези четири години можех да вложа в работата в градината и успоредно учене. Абсурдно е човек да влиза в университет, освен ако не иска да става академик. Съжалявам за университетите, но това е супер тромава институция, която в момента е много назад в последните трендове на земеделието", смята Танев, който е магистър по икономика.

Черпейки вдъхновение от практиките на шеф готвачите в най-добрите ресторанти у нас и по света, предприемачът си сътрудничи с Юлия Панджерова, старши учител в Софийска професионална гимназия по туризъм, и Димо Димов - президент на Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). За него е важно, според възможностите му, да подаде ръка на бъдещите готвачи да работят с редки продукти като микрорастенията. Затова винаги, когато може, дава от продукцията си безплатно.

Давам си сметка, че през изминалите десет години напредъкът в България е по-малък, отколкото на други места - било в Европа, или в целия свят, казва Влади Танев. За разлика от големите производители, които ползват субсидии, той развива бизнеса си със собствени средства. Не иска да бъде финансиран.


Причините за малкия напредък са няколко - липса на идеи и липса на политическа воля за промени или за сваляне на административната тежест от плещите на дребния производител. В момента биопроизводителите с малки площи са принудени да записват всяка една стъпка от производствения процес - от купуването на семената, момента на засяване, прекопаването, третиранията, прибирането на реколтата и т.н.

Ако попитате Влади Танев, дали ще се откаже, той ще ви отговори: “Не се отказвам, адаптирам се”.

От Лили Георгиева