Vodafone и Porsche обявиха партньорство за създаване на първата в Европа хибридна 5G мобилна частна мрежа. Целта на проекта е да предложи на клиентите на автомобилния гигант по-добра инфраструктура за разработване и тестване на интелигентни и автономни превозни средства.

В съвместно изявлени, Vodafone и Porsche подробно описват разгръщането на мобилната частна мрежа в техническия център Nardo - съоръжение в Южна Италия, управлявано от Porsche Engineering.

Хибридният инфраструктурен елемент на внедряването предвижда Vodafone да използва частна мобилна мрежа, напълно интегрирана с публичната такава. Чрез "иновативен дизайн" в центъра се предлага достъп и до двата вида инфраструктура, което означава, че местните хора също могат да се възползват от възможностите на мрежата от ново поколение.

Vodafone и Porsche обясняват, че клиентите на автомобилната компания могат да се възползват от комуникациите в реално време, които предлагат основните 5G предимства – ниска латенция, по-широка честотна лента, подобрена сигурност и надеждност и по-кратко време за разгръщане.

Азиатските лидери крачат уверено по пътя към автономната мобилностАко до началото на новия век на Азия се гледаше като на източник на евтина работна ръка, то глобализацията превърна страните от континента във водещи технологични сили

Това партньорство също така бележи нов етап "на ориентираното към бъдещето развитие на тестовия център", акцентират от Porsche, добавяйки, че от придобиването на съоръжението през 2012 г. правят непрекъснати инвестиции „за модернизиране и внедряване на технологични подобрения".

Мрежата на Vodafone позволява 4G и 5G покритие в целия център, който заема 700 хектара и разполага с повече от 20 тестови писти. На тази база в бъдеще се очаква да бъдат изградени нови комуникационни приложения от типа "превозно средство към инфраструктура" и "превозно средство към превозно средство", както и функции за високоавтоматизирано шофиране.

Южнокорейският гигант Naver тества бъдещето на роботите с частна 5G мрежаРоботите, които носят името „Новобранец“ (Rookie), доставят кафе, кутии за обяд и разнасят куриерски пратки


Винод Кумар, главен изпълнителен директор на Vodafone Business, коментира, че иновативната мрежа може да действа като "трамплин" за развитието на дадена компания, а технологията е способна да помогне за "трансформиране на транспорта и мобилността".

Vodafone и Porsche вече си сътрудничат по други инициативи, включително разгръщане на самостоятелна 5G мрежа и случаи на използване на мрежово нарязване в развойния център на автомобилния гигант в Германия.