Правилата за носене на течности и лаптопи през зоните за сигурност на британските летища ще бъдат облекчени от юни 2024 г., съобщава The Guardian, цитирайки съобщение на правителството.

Пътниците на повечето големи летища в Обединеното кралство ще могат да носят течности в контейнери с обем до 2 литра, като това ще бъде най-голямото разхлабване на ограниченията от десетилетия. Лимитът в момента е 100 мл.

Също така на пътниците вече няма да се налага да носят контейнерите в прозрачни пластмасови торби или да изваждат таблетите и лаптопите от ръчния си багаж на контролно-пропускателните пунктове.

Министерството на транспорта заявява, че големите летища ще трябва да въведат нова технология, която ще позволява на служителите по сигурността да виждат по-детайлни изображения на съдържанието на багажа на пътуващите. Законодателството за новите правила ще бъде внесено от транспортното министерство в британския парламент днес.

Миналия месец от летище London City заявиха, че ще бъдат първите в Обединеното кралство, позволяващи на пътниците да оставят лаптопи и течности в ръчния си багаж, когато преминават през охраната. От летището казаха, че се тестват нови ленти за сигурност, оборудвани с необходимите усъвършенствани скенери за багаж.

Настоящите правила за сигурност в летищата бяха въведени през 2006 г. след осуетен терористичен заговор за взривяване на самолети, излитащи от Лондон към САЩ, със самоделни течни бомби.

Нарушаването на тези правила от страна на пътниците е една от най-честите причини за забавяния при преминаване през зоната за сигурност на летищата.

„Малката тоалетна принадлежност се превърна в основна част от контролно-пропускателните пунктове на летищата, но всичко това ще се промени. Опростявам правилата за ръчния багаж на летищата, като същевременно подобрявам сигурността“, казва министърът на транспорта Марк Харпър, цитиран от The Guardian.

"До 2024 г. в големите летища във Великобритания ще разполагат с най-новите технологии в областта на сигурността, което ще намали времето за чакане, ще подобри обслужването на пътниците и, най-важното, ще улесни откриването на потенциални заплахи", заяви още британският министър на транспорта. По думите му това няма да случи веднага – пълното прилагане на облекчението ще отнеме две години. „Дотогава пътниците трябва да продължат да следват настоящите правила", казва Харпър.