Може да си мечтаем да спечелим много пари от лотарията, но какво ще кажете да откриете средновековен брачен пръстен в двора си или мозайка от византийската епоха?

Нищо неподозиращи хора се присъединиха към клуба на откривателите с намирането на някои от най-завладяващите находки на годината. Сред тях е автопортрет на Ван Гог, скрит зад картина, огромен римски град и таен тунел към некропол, който мнозина смятат, че е изгубената гробница на Клеопатра.

Ето за какво става въпрос:

Древен египетски метод за наказание

Храмът на Птолемей XII в Атрибис, проучван от археолози от Университета в Тюбинген. Източник: Universitat Tubingen

Младежите, обучавани като писари в Египет преди 2000 години, са били наказвани да изписват стотици пъти един или няколко символа.Те едва ли са очаквали, че усилията им ще оцелеят достатъчно дълго, за да ги видях хората от 21 век.

Археолози от Университета в Тюбинген, Германия, откриха 18 000 керамични плочки, известни като „остракон”, при разкопки на древния Атрибис в Долен Египет в началото на годината. Множество от глинените парчета са били изписани с един и същ символ, за които учените стигат до заключението, че става въпрос за начин за дисциплиниране на непокорни ученици. Сред откритите теракотени фрагменти са търговски разписки, списъци и данъчни региистри.

Изгубената гробница на Клеопатра

Клеопатра представя на боговете сина си Цезарион. Релеф от Храма на Хатор в Дендера, Египет. Източник: Getty Images

Изгубената гробница на Клеопатра е „свещен граал" в археологията. От векове учените се опитват да открият некропола на последния египетски фараон от династията на Птолемеите – прочутата изкусителка Клеопатра. Екип от Санто Доминго е на път да разбули тайната на последната обител на Клеопатра като откри тази година таен тунел с дължина 4281 фута, разположен на повече от 40 фута под земята. Предполагаемата гробница на последния фараон се намира около храм в Тапосирис Магна.

Досега екипът, воден от бившата адвокатка Катрин Мартинез, чиято детска мечта е да бъде археолог в Египет, е открил над 1500 предмета, включително статуи и монети. „Най-интересното откритие е комплексът от тунели, водещи към Средиземно море и потъналите структури “, казва за CNN Мартинез.

Архитектурно съкровище, скрито зад стена

Ремонтът е труден и отнемащ време процес, по време на който възникват проблеми и безброй изненади. Когато Хуан Франсиско Леон Катена, жител на испанския град Убеда, решава да разшири дома си, ремонтът не продължава дълго. Зад първата стена, която събаря, изскача изумителен ренесансов барелеф. Отстранявайки постепенно мазилката се оказва, че цялата конструкция е 11 метра и обхваща и останалите етажи от къщата.

Изпратените от властите специалисти потвърждават, че става въпрос за фасадата на болница „Свети Георги” към старата църква на Благословеното причастие на Убеда, построена през 1347 г. Тя е дело на Андрес де Ванделвир – архитект, който има значителен принос за развитието на градовете Убеда и Баез. Поради това фасадата, открита в къщата на Хуан, е включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Лицето на Ван Гог се появи изпод картина

Портрет на Ван Гог. Източник: Getty Images

Светът се сдоби с още един автопортрет на Ван Гог, скрит от години зад лицето на селянка. Реставратори от Шотландия с рентгенова снимка откриха лицето на художника под слоеве картон и лепило.

Известно е, че Ван Гог е използвал повторно платна, за да пести пари, обясниха специалисти от Националната галерия (NGS), където е направено откритието.

Остава да се види дали автопортретът ще може да бъде безопасно отделен от картината, тъй като консерваторите продължават да изучават творбата.

Романтичен диамантен пръстен, помислен за „скрап”

Златеният пръстен с диамант от 13 в. Източник: Noonans

Жител на английската провинция откри с металотърсач средновековен брачен пръстен от злато и диаманти. Удивителната находка на Дейвид Борд, която той първоначално помислил за „скрап“, привлече вниманието на обществеността тази есен преди продажбата й в Noonans.

Бижуто представлява две преплетени златни летни, които символизират брачния съюз, скрепени с диамант. От вътрешната страна на пръстена средновековен френски надпис гласи Ieo vos tien foi tenes le moy (Почитам вашата вяра, пазете моята). Пръстенът беше продаден за 46 000 долара на 29 ноември.

Римски бронзови статуи, открити в баня

Неочаквани находки се появиха в термалната баня в Тоскана тази есен - повече от две дузини добре запазени древни римски бронзови статуи и близо 6000 монети.

Добре запазените статуи на гръко-римски божества, като Аполон и Хигия, бяха открити в град Сан Кашано дей Бани в Централна Италия. Три години археолозите разкриват останките на римска баня на върха на хълма в провинция Сиена.

Якопо Таболи, асистент от Университета в Сиена, който координира разкопките, обясни, че намерените статуи са били умишлено потопени под вода като ритуален подарък. Те датират между 2 век пр.н.е. и 1 век сл.н.е. „Вие давате на водата, защото се надявате водата да ви върне нещо“, обясни той пред Reuters.

Огледало разкрива зашеметяваща тайна

Невзрачно бронзово огледало , съхранявано в Музея на изкуствата в Синсинати, се оказа невероятно рядък предмет с „магическа” сила - когато то е директно осветено, върху него се появява изображението на седнал Буда.

Кураторът на източноазиатското изкуство Хоу-мей Сунг направи откритието, след като установи, че огледалото прилича на други такива образци от периода Едо в Япония. Тя и един консерватор осветиха стъклото, което разкри ясно изображение на Амитабха, чието име е изписано на гърба на китайски.

„Бяхме толкова развълнувани“, призна Сунг пред CNN през юли, когато музеят обяви находката си. Само няколко институции в света имат магическо огледало в своите колекции.

Масивен розов диамант, намиращ се в мини в Ангола

Източник: Lucapa Diamond Company

Това лято австралийската компания за добив на диаманти Lucapa Diamond Company обяви, че може да е открила най -големия розов диамант от 300 години насам. 170-каратовият скъпоценен камък, наречен "Луло Роза", е открит в Ангола.

Известно е, че розовите диаманти, които са по-редки от белите, са много търсени и постигат изключително високи цени на търг. Шлифованият 11,15-каратов розов диамант „Розовата звезда на Уилямсън“ бе продаден за близо 60 млн. долара през октомври, а „Диамантът с розова звезда“ разби рекордите през 2017 г. Шлифованият като ягода камък от 59,60 карата бе продаден за над 71 милиона долара.

Херкулес неочаквано се появява

През септември археолозите приключиха разкопките в северния град Филипи, близо до Кавала. От праха те събраха отломки от статуя на митичния герой Херкулес. Тя е датирана от 2 в.сл.н.е и определена като „изключително интересна“ и необичайна находка, по думите на Арчи Дън, преподавател по византийска археология в Университета в Бирмингам. Предполага се, че каменния Херкулес е декоративна част от фонтан, обясни ученият.

Фермер от Газа откри византийска мозайка

Опитите на палестински фермер да засади маслинови дървета удрят на камък – в буквалния и в преносния смисъл, така че той и синът му започват да копаят надълбоко, за да установят каква е причината. И откриват нещо напълно неочаквано – непокътната византийска мозайка със сложни шарки и животни .

„Потърсихме информация в интернет и научихме, че това вероятно е византийска мозайка. Тя е по-скъпа от съкровище, което принадлежи на всеки палестинец”, заяви пред Reuters Салман ал-Набахин, чието семейство живее в бежанския лагер Bureij.

Асирийски барелефи, оцеляли след набезите на ISIS

Реконструкция на Божията порта на Ниневия. Източник: Getty Images

Когато археолозите започнаха реконструкцията на разрушената порта Машки или Божията порта в Ниневия, Ирак, която беше унищожена от бойци на ISIS, те не очакваха да намерят запазени древни асирийски релефи под руините. Екипът от разкопките откри седем мраморни плочи с изображения на асирийски войници, палми, нарове и смокини, които някога са били част от двореца на цар Сенахериб, който управлявал от Ниневия около 700 г. пр. н. е. и наредил да се построи портата.

„Всички бяхме поразени и без думи. Беше като сън“, каза пред CNN археологът Майкъл Данти през октомври. „Никой не е предвидил, че ще намерим релефи на Сенахериб в градска порта.“

Накити на могъща жена от злато и скъпоценни камъни

Археологическа експедиция откри пищно погребение от 13 в. на влиятелна жена в графство Нортхемптъншър, Англия, през април върху терен, предназначен за жилищно строителство. В гроба й са открити забележителна златна огърлица, бижута с гранати и други полускъпоценни камъни и други предмети, в това число голям сребърен кръст и украсена керамика.

Изследователският екип не е сигурен коя е дамата, но определено е била могъща и набожна.

Огромен римски град, открит в Обединеното кралство

Поглед от въздуха на римското селище във фермата Blackgrounds. Източник: HS2

Строителството на HS2, високоскоростен железопътен проект в Англия, доведе до едно от най-вълнуващите открития на годината - останките от римско търговско селище, близо до Нортхамптъншър.Екип от около 80 археолози от MOLA Headland Infrastructure разкопават селище от желязната епоха, което се е превърнало в богат римски търговски град.

Откритието през януари включва път и над 30 кръгли къщи, работилници, пещи, кладенци, бижута, козметика, керамика и повече от 300 римски монети.

Учените са на мнение, че мястото, известно като Blackgrounds, някога е било дом на „оживен и натоварен район“, център на търговия, индустрия и богати жители.