Растежът на брутният вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие е коригиран към повишение до 3,2% на годишна основа, според третата и последна оценка, публикувана от Министерството на търговията.

Първата оценка залагаше на растеж от 2,6% и веднъж вече бе коригирана към повишение до 2,9%.

Днешните данни за БВП, оповестени от търговското министерство, са третата и последна оценка за тримесечието от юли до септември.

Увеличението на БВП бележи връщане към растеж след двата последователни спада в периодите януари-март и април-юни. То се дължи на силния износ и на доброто ниво на потребителските разходи.

Инвестициите в недвижими имоти обаче са се сринали с годишен темп от 27,1% заради по-високите лихви по ипотеките.

Инфлацията, която 40 години не бе проблем за американската икономика, се завърна през пролетта на 2021 г, припомня Associated Press. През ноември тя нарасна до най-високото си ниво от 1982 г.

Основна причина за това е неочаквано силното възстановяване от рецесията заради коронавируса, подхранвано от мащабни правителствени стимули. Федералният резерв забави да признае сериозността на проблема с инфлацията и започна агресивното повишение на лихвите през март.

Ел-Ериан за грешките на Фед и примера на Елизабет IIСлед две ужасни години на грешки Фед трябва да намери начин да отговори на бъдещите предизвикателства, категоричен е икономистът

На този фон пазарът на труда остана устойчив, оказвайки натиск върху заплатите и цените. Работодателите са добавили 392 000 работни места по-рано този месец, а безработицата е 3,7%, което е малко под най-ниското ниво от половин век. Добрите новини за пазара на труда в САЩ притесняват инвеститорите, защото дават повече сигурност на Фед да продължи да повишава лихвените проценти с аргумента, че това няма да окаже сътресения в разходите на домакинствата.

Въпреки това много икономисти очакват икономиката да се забави и вероятно да потъне в рецесия идната година под натиска на по-високите лихви на Фед в рамките на политиката му за овладяване на инфлацията.

Уолстрийт днес отвори с понижение на фона на по-добрите данни за американската икономика, които могат да стимулират Фед да продължи със затягането на паричната политика изразяващи с в повишаване на основните лихви, коментира Reuters. Промишленият Dow Jones се понижи със 143,13 пункта или 0,43% при отварянето на търговията до 33 233,35 пункта. Широкообхватният S&P 500 загуби 25,18 пункта или 0,65% до 3853,26 пункта. Технологичният Nasdaq падна със 161,50 пункта или 1,51% до 10 550,10 пункта.