Развитието на скандала „Facebook-Cambridge Analyticа“ продължава повече от четири години след разкриването му. Компанията-майка на социалната мрежа Meta се е съгласила да плати 725 млн. долара за уреждане на дългогодишен колективен иск, в който Facebook е обвинена, чe е дала достъп на Cambridge Analytica и други трети страни до лична информация на потребителите, без тяхното съгласие, съобщава Reuters.

По този начин от компанията признават, че тяхната платформа е нарушила федерални и щатски закони, като е позволила този неоторизиран достъп на свои привилегировани партньори. Това е най-голямото споразумение по колективен иск за защита на личните данни в САЩ и най-голямата глоба, която Meta някога е плащала въобще за разрешаване на колективен иск.

Google счупи рекорда на САЩ за глоба заради лични данниКомпанията плаща рекордните $391,5 млн. за нарушаване на лични данни на 40 американски щата

Иначе, Мeta не признава никакви нарушения в рамките на споразумението, което все още подлежи на одобрение от федерален съдия. "През последните три години ние преработихме подхода си към защитата на личните данни и въведохме цялостна програма за защита", се казва в изявление на Meta, като се добавя, че споразумението "е в интерес на нашата общност и акционерите".

Cambridge Analytica, която вече не съществува, работеше за президентските кампании на Тед Круз и Доналд Тръмп през 2016 г. Тя е получила достъп до личните данни на 87 милиона души чрез приложението Thisisyourdigitallife и е използвала събраната информация, за да таргетира хората с персоналнолизирана агитация. Скандалът беше разкрит от The New York Times и The Guardian през 2018 г.

През 2019 г. Facebook се съгласи да плати глоба в размер на 5 млрд. долара след разследване на Федералната търговска комисия и 100 млн. долара за уреждане на искове на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Тя плати и 500 000 британски лири под формата на глоби на Обединеното кралство, което е нищожна сума в сравнение с това, което щеше да плати, ако GDPR беше в сила към момента на възникване на скандала.