След две седмици интензивни преговори и две години отлагане светът най-накрая постигна важна сделка в Монреал за възстановяването на дивата природа. На 19 декември 200 страни подкрепиха идеята да бъде спряна загубата на биоразнообразие – затова мнозина го определиха като „историческо” и се надяват заложените амбициозни цели да бъдат постигнати. Малцина обаче се съмняват, че това ще се случи, както това стана с поставените цели в Япония през 2010 г. (Протоколът от Киото – бел.р.), пише The Guardian.

При приблизително 1 милион вида, застрашени от изчезване, и 69% среден спад в популациите на дивата природа в периода между 1970 г. и 2018 г., не трябва да „спираме нито за секунда“, предупреди Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата за околна среда на ООН.

„Трябва да променим връзката между хората и природата. И ако сме честни, времето не е на наша страна. Притиснахме природата в ъгъла и е време да облекчим натиска. Знаем също, че природата може да прости. Ако й дадем шанс, това ще се случи”, подчерта Андерсен в Монреал.

Призивите за възстановяване на дивата природа излязоха на преден план през 2022 г., подкрепени с проекти по целия свят – от разселването на бизони и бобри в Обединеното кралство, през защитата на популацията на лешояди в Източните Родопи, разселването на вълци в Националния парк Йелоустоун в Уайоминг, леопарди в Мозамбик и тасманийски дяволи в континентална Австралия до създаването на защитени зони в Аржентина.

Източник: Rewilding Europe

Международният съюз за опазване на природата съобщава, че от 2008 г. досега са стартирани 418 проекта за реинтродукция. Наскоро бе даден старт на десетата поред инициатива на Rewilding Europe, която цели разселването на черни лешояди, рисове и диви коне сред дивата природа на Иберийските планини. https://rewildingeurope.com/

Леонардо ди Каприо и Ели Гулдинг са двете знаменитости, които застанаха зад движението Wild world на Age of Extinction.

На прага на 2023 г., мнозина черпят вдъхновение от миналото с подем в регенеративното земеделие , завръщането на древни култури, като елда и уелски овес, и използването на древни напоителни системи.

Една от целите на споразумението Сop15 от Монреал е „елиминиране, минимизиране, намаляване и/или смекчаване на въздействието на инвазивните чужди видове върху биоразнообразието и екосистемните услуги“. В Германия мраморните раци са нахлули в езерата и реките, докато змиите заплашват стенния гущер на Ибиса, а болести поразяват портокалите в континентална Испания.

Източник: Rewilding Europe

През отиващата си 2022 г. имаше много лоши новини, една от които най-опустошителната глобална загуба на диви птици, като северните ганети, пеликани, скуа и представители на безброй други видове, които загинаха от птичи грип. „Само мащабът му е труден за разбиране“ , подчерта Гуен Потър, мениджър за селските райони на Националния тръст на Обединеното кралство, който работи за защитата на островите Фарн край бреговете на Нортъмбърланд.

Споразумението от Монреал ни дава надежда, че сме готови да обърнем тенденцията и през 2023 г. ще бъдат положени съгласувани усилия за спиране на загубата на биоразнообразие.