"Аватар: Природата на водата" е спечелил 1 млрд. долара в световния бокс офис само за 14 дни, превръщайки се във филма, преминал най-бързо тази граница в рамките на 2022 г., съобщава BBC, добавяйки, че дълго отлаганото продължение на историята се оказва хит въпреки изключително противоречивите първоначални отзиви.

Втората част на касовия хит е един от трите филма, които надхвърлят 1 млрд. долара тази година, след новия "Топ Гън" и "Джурасик свят: Господство".

Но това е само едно добро начало. Според режисьора Джеймс Камерън неговият технологично иновативен филм трябва да спечели 2 млрд. долара, за да излезе на печалба. И все пак той има на какво да разчита, ако се довери на историята. Първият филм от 2009 г. се превърна в най-касовата продукция на всички времена с приходи от 2,97 млрд. долара.

Анализаторите твърдят, че е малко вероятно втората част да надмине това ниво, тъй като посещаемостта на кината все още е ниска след пандемията. Но с оглед на първите седмици по кината "Аватар: Природата на водата" със сигурност ще изпревари "Топ Гън" в класацията за най-касов филм за 2022 г.

Критиците са разделени

Тази новина може да е изненада за някои критици, които окачествяват продължението на „Аватар“ като "тромав, скучен и влажен филм", в който "не се случва нищо значимо", а историята – като „наистина доста глупава", акцентират от BBC.

Разбира се, не липсват и оценки като "зашеметяващо, спиращо дъха зрелище" и "напълно поглъщащ сън".

Оригиналният "Аватар" - по същество научнофантастична версия на "Покахонтас" - проследяваше историята на алчни хора-колониалисти, които изземват ресурсите на далечна планета, наречена Пандора, и избиват местното население. Дори в тон с оригиналната история космическата версия е разказана през погледа на Джейк Съли - войник, който се влюбва в жена-воин от местната общност - Нейтири, което го кара да осъзнае значението на деликатно балансираната екосистема на планетата.

Действието на продължението се развива няколко години по-късно, когато двамата отново трябва да защитят планетата си от човешка инвазия. Новият момент е, че в голяма част от времето действието се развива под водата, а не във въздуха, което явно не е достатъчно съществена разлика, за да обедини критиците.

Но това не спира екипа, стоящ зад продукцията, която има точно толкова общо с филмите от преди десетилетие, колкото самите те с нямото кино на Чарли Чаплин, вече да мислят върху продълженията на историята. Планирани са още четири филма, които трябва да се появят в периода 2024-2028 г.