Фалиралата борса за криптовалути FTX обяви, че е „открила“ над 5 млрд. долара в брой и други ликвидни активи и се надява да продаде стотици допълнителни инвестиционни активи с балансова стойност над 4,6 млрд. долара.

Оценката на тези активи е към момента на подаване на молбата за обявяване на несъстоятелност на FTX през ноември 2022 г. и не включва 425-те млн. долара, задържани от властите на Бахамите, обясняват адвокатите на компанията в американския съд по несъстоятелност в Уилмингтън, Дел, цитирани от The Wall Street Journal.

Адвокатите на FTX също така добавят, че размерът на недостига на средства на клиентите на FTX все още не е ясен. Компанията работи по определянето на общия размер на груповите искове и потенциалното възстановяване на средствата на около 9 милиона клиентски акаунта, които е идентифицирала като засегнати, посочва адвокатът на FTX Андрю Диетдерих по време на съдебното заседание.

По думите му ръководство на FTX "изгражда финансовите отчети от нулата", вместо да използва предишни такива. Дружеството също така е "в напреднала фаза на плановете си за осребряване на над 300 други нестратегически инвестиции с балансова стойност над 4,6 млрд. долара", съобщава още WSJ.

FTX, свързаният с нея хедж фонд Alameda Research и други структури, които са били контролирани от основателя на конгломерата Сам Банкман-Фрайд, са вложили повече от 5 млрд. долара в стартиращи предприятия, както и в компании за рисков капитал като Sequoia Capital. Много от тях са концентрирани в самия криптосектор.

Главният изпълнителен директор на FTX Джон Джей Рей III коментира, че някои компании в този рисков портфейл вероятно са проблемни и изрази загриженост как настоящите трудности пред индустрията могат да повлияят на стойността на тези дялове, които са потенциално значителен източник на средства за възстановяване на загубите на клиентите на фалиралата криптоборса.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Според Рей, който пое кормилото от Банкман-Фрайд и обяви несъстоятелност, компанията не е водила надеждни финансови отчети и е липсвал нормален корпоративен контрол при предишното ръководство.

След обявяването на несъстоятелност FTX пусна за продажба някои свои активи, включително Embed Financial Technologies, LedgerX, FTX Japan и FTX Europe. Процесът на продажба, който е в ход, не включва FTX.com или FTX.US - основните борси на компанията, обслужващи международни и американски клиенти.

Адвокатски неволи

Но проблемите около делото не са свързани само с предстоящото конкретизиране на щетите. Съдията, който наблюдава делото за несъстоятелност, е потвърдил, цитиран от WSJ, за писмо, изпратено в понеделник от двупартийна група американски сенатори, в което се поставя под въпрос независимостта на адвокатската кантора, ръководеща процеса на несъстоятелност на FTX - Sullivan & Cromwell LLP.

В писмото си четирима сенатори заявяват, че Sullivan & Cromwell може да не е в състояние да проведе независимо разследване, тъй като адвокатите на кантората са работили за компанията, докато се е предполагало, че тя е злоупотребявала със средства на клиенти.

Sullivan & Cromwell е начислила над 8,5 млн. долара за правни услуги на FTX преди нейния фалит. Адвокатската кантора е заявила в съдебните документи, че работи в най-добрия интерес на FTX и на заинтересованите страни и че нейните адвокати не представляват нито една външна структура.