През следващите няколко десетилетия глобалната политика ще бъде доминирана от наличието, търговията и инвестициите в микрочипове. Това обяви изпълнителният директор на Intel Пат Гелсинджър в интервю за CNN.

В него той посочва, че местоположението на "петролните запаси определяше геополитиката през последните пет десетилетия, но през следващите пет ще е по-важно къде се намират веригите за доставка на технологии и къде се произвеждат полупроводници".

По думите на Гелсинджър затова и инвестициите на компанията в нови производствени мощности в САЩ, Европа и други географски райони са важни не само за бъдещето на компанията, но и за "глобализацията на най-критичния ресурс за бъдещето на света".

"Нуждаем се от тази географски балансирана, устойчива верига за доставки", категоричен е той.

Миналата година Intel обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в изграждането на два нови завода за производство на чипове в САЩ, както и до 90 млрд. долара в нови европейски фабрики, с цел да утвърди позицията си на лидер в полупроводниковата индустрия, припомня CNN. Тези заявки бяха направени на на фона на опасенията за концентрацията на производството на чипове в Азия, по-специално в Китай и Тайван, което се оказа изключително голям проблем по време на пандемията, а и сега при нарастването на геополитическото напрежение.

Чиповете – просто бизнес или инструмент за глобално господствоTSMC започна производството на най-новите си полупроводници, което налива допълмнително вода в мелницата на глобалната надпревара в сферата

Проблемите във веригата за доставки на чипове през последните години доведоха до недостиг и забавяне на доставките във всяка една сфера - от настолни компютри и iPhone до автомобили.

"Ако сме научили нещо от кризата с пандемията и досегашния си опит, то е, че се нуждаем от устойчивост на нашите вериги за доставки. Намираме се в тежка икономическа среда в краткосрочен план – COVID-19 и Китай, Украйна и енергетиката в Европа, инфлацията в САЩ. Гледаме всичко това и се чудим къде останаха добрите новини. Но в същото време трябва да правим дългосрочни инвестиции - тримесечната икономическа среда не може да диктува пет- и шестгодишни цикли на капиталови инвестиции“, категоричен е Гелсинджър, който пое поста главен изпълнителен директор на Intel преди две години в труден за компанията период, цитиран от CNN.

Приетият миналата година закон на САЩ за насърчаване на вътрешното производство на чипове би трябвало да помогне на Intel за постигането на нейните цели. Законът за чиповете ще инвестира повече от 200 млрд. долара, за да помогне на местните компании да развият вътрешното производство на полупроводници и научни изследвания в областта.

Сега, казва Гелсинджър, Intel и други производители на чипове просто чакат средствата да бъдат разпределени.