Изглежда като детинска грешка, но всъщност броят на възрастните, които бъркат ляво и дясно, е впечатляващ. Почти всеки е виждал безумни маневри по улиците, които го карат да мисли, че огромно количество шофьори настина нямат представа от коя страна се намира сърцето им.

Оказва се, вината може и да не е тяхна, а за подобни грешки има научно обяснение. Именно с неговото намиране са се заели група експерти, пише BBC. И, както се оказва, некадърните шофьори и псувните, предизвикани от тях, са най-малкият проблем. BBC разказва историята на английски мозъчен хирург, който объркал ляво с дясно и оперирал грешния нерв.

Един на всеки шест души има проблеми с определянето на ляво и дясно, сочи скорошно проучване. Дори хора, които не са забелязали подобно затруднение, лесно могат да направят грешния избор, ако бъдат разсеяни с въпрос или страничен шум.

„Никой не се затруднява да каже кое е горе и кое долу. Но да различиш ляво от дясно е трудно. Една от причините е в усещането за симетрия, както и фактът, че когато се завъртиш всичко вече е наобратно“, казва Инеке ван дер Хам, професор по невропсихология от университета в холандския град Лейден.

Различаването на ляво от дясно всъщност е доста сложен процес

Той включва памет, език, визуална и пространствена ориентация и способността за умствена ротация или иначе казано да си представиш какво би било от другата страна или в огледало. Истината е, че учените тепърва започват да разгадават какво точно се случва в човешкия мозък при тази дейност. И защо за едни хора е лесно да направят разграничението. А за други – не.

„Първо трябва да можеш да разделиш ляво от дясно за самия себе си“, казва Джерард Громли, преподавател в университета в Белфласт и част от научен екип, работещ по темата. Когато отговорът за ляво-дясно не дойде веднага, хората прибягват до други техники. Някои мислят с коя ръка пишат или свирят на китара.

Други ползват за ориентир татуировка или пиърсинг.

След това идва по-трудната задача – да определиш кое кое е при стоящия отсреща

Това се нарича ментална ротация или способността да си представиш, че си на негово място в пространството. Този процес е още по-сложен за мозъка.

През 2020 г. ван дер Хам и нейни колеги публикуват проучване, според което около 15% от хората се чувстват несигурни, когато трябва да различат ляво от дясно. При един от експериментите на участниците са показвани снимки с фигури в различни пози с указание да направят разграничението.

„Ако гледаш фигурата отзад, е лесно, защото положението ѝ е същото като твоето. В тези случаи хората бяха по-бързи и точни в отговорите си. Когато обаче фигурата е обърната към участника, а ръцете ѝ са кръстосани, задачата става трудна“, казва ван дер Хам.

Друг извод от проучването е, че мъжете обикновено отговарят по-бързо. А жените мислят за ръцете си, когато трябва да определят ляво и дясно.

Не е докрай изяснено защо някои хора бъркат по-често

Учените предполагат, че това е свързано с развитието на мозъчните полукълба, от което зависят дейности като писането например. Ван дер Хам твърди, че значение има и наученото в детските години. Според нея по-самостоятелните деца са по-добри в навигацията като възрастни.

Децата много лесно могат да се научат да различават ляво от дясно, казва Алис Гомез от изследователски център по неврология в Лион, Франция. Тя е сред създателите на двуседмична тренировъчна програма, помагаща за моторните способности на деца от 5 до 7 години. По думите ѝ те се справят много добре и рядко грешат в преценката си. Причината за това може да е защото преподавателите им казват да мислят с коя ръка пишат, ако не са сигурни кое е ляво и дясно.

Не във всяка ситуация в ежедневието ни е критично важно да знаем кое е ляво и кое дясно. Понякога грешките може и да са забавни. Има обаче моменти, в които разграничението е задължително. При операция или друга медицинска процедура би било кошмарно да се направи такава грешка. При шофиране объркването може да има сериозни последствия. Грешките стават много лесно, казва Громли. Той се надява, че по-честото говорене за този проблем ще намали и обществената стигма и ще доведе до повече информираност за факта, че на някои хора им е трудно да направят разликата ляво-дясно.