Германският министър на отбраната Борис Писториус каза в неделя, че очаква скоро да бъде взето решение за доставката на танкове на Украйна, каквото и да бъде то, съобщи Reuters.

В интервю за германската телевизия Писториус каза, че Германия няма да вземе прибързано решение, защото правителството трябва да вземе предвид много фактори, включително последствията за сигурността на германското население.

Преди това външният министър на Германия Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да застане на пътя на Полша, ако Варшава реши да изпрати в Украйна притежавани от нея танкове "Леопард".


Няма път напред без риск: Готов ли е Берлин за отговорността си към Киев Германия има уникална историческа отговорност да помогне за защитата на свободна и суверенна Украйна, смята британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш

На въпрос какво би станало, ако Полша изпрати свои танкове "Леопард 2" на Украйна без германско одобрение, пред френската телевизия LCI Бербок каза, че за момента въпросът не е бил поставян, но в случай, че бъдат попитани, не биха поставяли пречки.

БТА припомня, че в неделя Полша заяви, че ще изпрати свои танкове, произведени в Германия, в Украйна, дори ако Германия не направи същото, и посочи, че ще застане начело на дипломатическите усилия в Европа, ако Берлин не го направи.

"Няма да стоим безучастни и да гледаме как Украйна кърви до смърт“, написа полският премиер Матеуш Моравецки в Twitter.

Коментарът му в неделя дойде след като френският президент Еманюел Макрон каза, че не е изключено изпращането на френския основен боен танк "Льоклерк". Британците вече обявиха, че изпращат своите танкове "Чалънджър 2" в Украйна. „Що се отнася до "Льоклерк", нищо не е изключено“, каза Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Париж.