Американските акции се повишиха в четвъртък, след като новите данни за растежа на БВП и отчетите за корпоративните печалби продължиха да рисуват смесена картина за посоката на икономиката, предава The Wall Street Journal.

S&P 500 се повиши с 44,21 пункта, или 1,1%, до 4060,43, а технологичният Nasdaq Composite с 199,06 пункта, или 1,8%, до 11512,41. Dow Jones Industrial Average нарасна с 205,57 пункта, или 0,6%, до 33949,41, повишавайки се за пети последователен ден.

Данните в четвъртък показаха, че икономическият растеж на САЩ се е забавил по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие на 2022 г., молбите за безработица също са намалели миналата седмица, което показва, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен.

САЩ с добър икономически ръст и спад на молбите за помощи при безработица Q4 2022 се очаква да е последното тримесечие на стабилен растеж, преди да се проявят забавените ефекти от паричната политика на Фед

Инвеститорите също така анализираха още една „порция“ корпоративни отчети, като American Express и Chevron са сред големите компании, които все още не са докладвали данните за печалбите си.

Акциите на Tesla, популярни сред индивидуалните инвеститори, завършиха на $15,84, или с 11% нагоре, до $160,27, което е най-доброто представяне в S&P 500, след като производителят на електрически автомобили отчете рекордна тримесечна печалба.

От 11-те сектора в S&P 500 10 завършиха нагоре с печалби, водени от енергийните, потребителските и комуникационните сектори. Само акциите на компаниите, свързани с основните потребителски стоки, бяха на червено, отбелязва WSJ.

Акциите на Seagate Technology добавиха $6,76, или 11%, стигайки до $69,01, което е второто най-добро представяне в S&P 500, след като компанията публикува по-високи от очакваните печалби. Акциите на Sherwin-Williams паднаха с 22,03 долара, или 8,9%, до 225,06 долара, което е най-лошото представяне в индекса, след като компанията заяви, че очаква продажбите и печалбите ѝ да намалеят през 2023 г. спрямо година по-рано.

Акциите на BuzzFeed се покачиха с $1,14, или 120%, до $2,09, след като The Wall Street Journal съобщи, че медийната компания планира да използва изкуствен интелект, за да помогне за създаването на съдържание.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

Цената на биткойна се движеше близо до 23 000 долара, подсилена от широкообхватния скок на цените на цифровите активи от началото на годината.

По-рисковите активи се възстановиха до известна степен след резкия спад от миналата година, като инвеститорите се надяват Федералният резерв да започне да смекчава – и в крайна сметка да спре – повишаването на лихвените проценти, тъй като инфлацията показва признаци на отслабване. Устойчивостта на американската икономика обаче намалява някои от тези надежди.

Следващата седмица се очаква централната банка да забави повишаването на лихвените проценти до четвърт процентен пункт, след като ключов показател показа, че през декември инфлацията се забавя за шести пореден месец. Днес се очаква да бъде публикуван предпочитаният от Фед измерител на инфлацията.

„Всичко сочи, че инфлацията е достигнала критична точка и започва да се преобръща. Това налага поне пауза в затягането на паричната политика“, казва Алтаф Касам от State Street Global Advisors, цитиран от WSJ.

Икономисти и инвеститори са загрижени, че по-високите лихвени проценти увеличават шансовете за рецесия в САЩ, но икономиката показа по-голяма сила от очакваното, подклаждайки надеждите, че Фед може да управлява т. нар. меко кацане, при което намалява инфлацията чрез забавяне на растежа без да предизвиква рецесия.

Сет Вундер, главен инвестиционен директор в Acorns, заяви, че е забелязал повишен интерес от индивидуални инвеститори относно това как да печелят доходност чрез облигации. В четвъртък доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 3,491% спрямо 3,461% в сряда. Индексът WSJ Dollar се повиши с 0,1%.

10-те най-очаквани IPO през следващата годинаСлед дълга суша можем да видим завръщането на IPO пазара в края на 2023 г.

Данните в доклада за БВП от четвъртък са смесени, коментира WSJ. Потребителските разходи, основният двигател на икономиката, остават стабилни, но темпът им на растеж се забавя спрямо предходното тримесечие. Бизнес инвестициите се повишават с по-слаби темпове, а жилищният пазар, ударен от нарастващите лихви по ипотечните кредити, продължава да се срива.

По-малък брой американци са подали молби за помощи при безработица миналата седмица (приключила на 21 януари), но броят на хората, търсещи текущи обезщетения, достига 1,675 милиона

Вълната от съобщения за големи съкращения през последните седмици също може да увеличи молбите за обезщетение по-късно тази година.

Dow Inc., International Business Machines Corp., IBM и SAP се присъединяват към поредицата от компании, очертаващи планове за съкращаване на хиляди работни места, за да се подготвят за мрачната икономическа перспектива, съобщава още WSJ.

Отвъд океана пазарите отбелязаха повишение, като Stoxx Europe 600 завърши нагоре с 0,4%.

В Азия японският Nikkei 225 се понижи с 0,1%, докато в Хонконг индексът Hang Seng се покачи с 2,4%. Пазарите в континентален Китай, Тайван и Австралия бяха затворени заради официални празници.