Борсовите индекси на САЩ се повишиха във вторник, завършвайки януари със силни месечни печалби.

Нарастващата увереност, че увеличението на лихвените нива се доближава до своя пик повиши акциите, като инвеститорите нямат търпение да чуят изявленията на Федералния резерв след днешната среща за бъдещата парична политика на Централната банка, пише The Wall Street Journal.

Nasdaq Composite скочи със 190,74 пункта, или 1,7%, до 11584,55. Фокусираният върху технологиите индекс нарасна с 11% през януари, регистрирайки най-добрия си годишен старт от януари 2001 г., когато се повиши с 12%.

S&P 500 се покачи с 58,83 пункта, или 1,5%, до 4076,60, а Dow Jones Industrial Average добави 368,95 пункта, или 1,1%, стигайки до 34086,04. За месеца индексите нараснаха съответно с 6,2% и 2,8%.

Много инвеститори се надяват старата поговорка на Уолстрийт, че „какъвто е януари, такава е годината“, да се окаже вярна.

Историята е в тяхна полза: Nasdaq е отбелязвал среден ръст от 14% през останалата част от годината, когато е добавял 10 или повече процента през януари, според пазарните данни на Dow Jones. Разбира се, дотком балонът от 2001 г. беше друга история – индексът падна с 30% през следващите 11 месеца, посочва WSJ.

Продавачите на късо понасят удар от ралито на фондовия пазар Акции, при които има най-много къси позиции, се представят по-добре от S&P 500, а натрупаните загуби са 81 млрд. долара

Очаква се Фед да повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт. Данните от вторник, показващи, че нарастването на заплатите се охлажда, подкрепиха надеждите, че намаляващата инфлация може да накара банкерите да спрат увеличаването на лихвите през следващите месеци.

„С безработица от 3,5% и икономиката, която все още добавя повече от 200 000 работни места на месец, е твърде рано да се предполага, че Фед си е свършил работата“, казва обаче Ханс Олсен, главен инвестиционен директор на Fiduciary Trust Company. Според него очакванията на инвеститорите са прибързани, тъй като САЩ се намират в ранните етапи на нормализиране на инфлацията.

Последната прогноза също така показа, че банкерите на Фед очакват лихвите да достигнат 5,1%, а председателят Джером Пауъл отхвърли възможността за намаляването им тази година.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации падна до 3,513% от 3,550% в понеделник, а тази на 2-годишните, която е силно чувствителна към очакванията за паричната политика, се понижи до 4,211% от 4,259%, регистрирайки спад от близо 0,19 процентни пункта през януари – това е най-голямото месечно понижение, откакто Covid-19 разтърси пазарите през март 2020 г., отбелязва WSJ.

Инвеститорите продължават да следят отчетите за корпоративните печалби през последното тримесечие на 2023 г., които дават насоки относно инфлационния натиск, пред който са изправени компаниите, и как икономическата среда ще се отрази на приходите им.

Spotify добавя нови потребители, но отчита загуби Шведската аудиокомпания очаква приходите да се увеличат на фона на съкращения на разходите

Акциите на General Motors поскъпнаха с 3,03 долара, или 8,4%, до 39,32 долара, след като компанията отчете ръст на тримесечните печалби, благодарение на възстановеното производство на автомобили и стабилните цени въпреки нарастващия натиск от потребителите.

Акциите на Exxon Mobil поскъпнаха с 2,45 долара, или 2,2%, до 116,01 долара след като компанията публикува рекордни годишни печалби.

Тези на McDonald’s намаляха с $3,49, или 1,3%, до $267,40 на акция, след като компанията съобщи, че въпреки увеличението на продажбите, предупрежденията за продължаваща инфлация ще оказва още натиск върху бизнеса ѝ.

На енергийните пазари суровият петрол Brent се понижи с 0,5% до 84,49 долара за барел. Международният бенчмарк губи 1,7% през януари, което е шести месец на загуби през последните осем.

Европейските индекси също приключиха първия месец на годината с обещаващ старт, като Stoxx Europe 600 падна с 0,3% във вторник, но се повишава с 6,7% за януари, което е третият му печеливш месец през последните четири.

В Азия индексите се понижиха, но остават силни на месечна база. Южнокорейският Kospi Composite, хонконгският Hang Seng, японският Nikkei 225 и китайският Shanghai Composite се повиши с повече от 4,7% през януари, водени от 10-процентния ръст на Hang Seng. Скокът на акциите в Хонконг с 49% през последните три месеца е най-добрият им ръст от 1993 г. насам.