Американските акции скочиха в сряда, изтривайки сутрешните загуби, след като Федералният резерв заяви, че е одобрил повишаване на лихвените нива с четвърт процентен пункт.

Следобедното рали на пазарите показа колко уверени са много инвеститори, че Фед ще предприеме намаляване на лихвените нива тази година, коментира The Wall Street Journal.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че политиката на Централната банка за повишаване на лихвените проценти е подпомогнала намаляването на инфлацията. „Мисля, че сега за първи път може да кажем, че процесът на дезинфлация е започнал“, каза Пауъл на пресконференция след срещата на централната банка.

Той обаче даде сигнал, че Фед се противопоставя на идеята за сваляне на лихвите тази година, тъй като, по думите му, паричната политика все още не изглежда „достатъчно рестриктивна“.

Лихвените нива ще останат високи, показват протоколи на Фед Очакването, че Федералният резерв ще спре повишаването на лихвените проценти и дори ще ги намали по-късно през 2023 г. е грешно, показват документи от последната среща на Фед

Въпреки тази предупредителна забележка, пазарите се покачиха. Акциите изтриха загубите от сутринта. Всички с изключение на един от 11-те сектора на S&P 500 завършиха нагоре.

S&P 500 затвори с 42,61 пункта ръст, или 1%, стигайки до 4119,21, след като първоначално падна в отговор на решението за лихвения процент на Фед.

Индексът Nasdaq Composite напредна с 231,77 пункта, или 2%, до 11816,32.

Dow Jones Industrial Average изостана от другите индекси, добавяйки само 6,92 пункта, или по-малко от 0,1%, до 34092,96.

Фед изглежда се доближава до момента, в който може да обмисли спиране на увеличаването на лихвените проценти, коментира за WSJ Филип Нойхарт, директор на пазарните и икономически изследвания в First Citizens Bank Wealth Management. Подобно на редица други инвеститори, той вярва, че Фед няма да бърза да намалява лихвите в скоро време.

Оттук нататък инвеститорите ще наблюдават изключително внимателно дали Фед ще покаже признаци за предприемане на по-агресивна политика, както и дали икономиката няма да отслабне повече, отколкото очакват.

Акциите имаха силен старт в първия месец на 2023 г., като S&P 500 отчете най-големия си месечен ръст от октомври насам, а Nasdaq отбеляза най-добрия си януари от 2001 г.

Борсовите индекси приключиха първия месец на годината с обещаващ стартФокусираният върху технологиите Nasdaq Composite нарасна с 11% през януари, регистрирайки най-добрия си годишен старт от януари 2001 г., когато се повиши с 12%

Инвеститорите, които вярват, че пазарът може да продължи да расте, разчитат на данните, че икономиката ще избегне дълбока рецесия и на тези, показващи, че инфлацията продължава да се забавя.

"Нашият фокус все още е върху инфлацията и пазара на труда и какво означава това за Фед", казва Сийма Шах, главен глобален стратег в Principal Asset Management.

Докладът за заетостта на Automatic Data Processing от сряда показа, че частният сектор на САЩ е добавил 106 000 работни места през януари, доста под броя от 190 000 работни места, който икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха.

Други данни са по-окуражаващи. Статистиката на Министерството на труда в сряда показа, че свободните работни места са се увеличили рязко в края на 2022 г., което показва, че търсенето на работници остава силно, дори при забавяща се икономическа активност.

Компаниите продължават да обявяват отчети и прогнози за печалбите си

Акциите на Snap се понижиха с $1,19, или с 10%, до $10,37, след като компанията предупреди, че продажбите през текущото тримесечие вероятно ще спаднат и отчете по-голяма нетна загуба, отколкото Уолстрийт очакваше.

Акциите на Electronic Arts паднаха с $11,92, или с 9,3%, до $116,76, след като производителят на видеоигри даде разочароващи прогнози за текущото си тримесечие и каза, че ще отложи стартирането на дългоочакваната игра Star Wars.

„Фокусът е върху това как реалната икономика реагира на политиките на централните банки – затова всички погледи са насочени към сезона на печалбите и дали той дава сигнали за „меко приземяване“, казва Арун Сай, стратег в Pictet Asset Management, цитиран от WSJ.

Междувременно доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се понижи до 3,398% от 3,527% предишния ден. Доходността пада, когато цените растат.

На европейските пазари Stoxx Europe 600 завърши почти без промяна. В Азия повечето основни индекси се покачват. Shanghai Composite добави 0,9%, Hang Seng в Хонконг се покачи с 1,1%, а южнокорейският Kospi Composite – с 1%.