Китай смята, че САЩ "сериозно са засегнали и развалили" отношенията между двете страни със свалянето с ракета на прелитащия над американска територия балон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Действията на САЩ сериозно засегнаха и навредиха на усилията и напредъка на двете страни в стабилизирането на китайско-американските отношения след срещата на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин в Бали през ноември", заяви в комюнике заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън.

Китай шпионира САЩ с балон - Въпреки че към днешна дата тези апарати са оборудвани със сериозни технологии, за първи път те са използвани през 1860 г.

САЩ заявиха, че издирват останки от предполагаемия китайски балон за наблюдение, който свалиха в събота – драматична шпионска сага, която допълнително обтегна американско-китайските отношения, предаде Reuters.

Военноморските сили на САЩ работят по изваждането на балона и полезния му товар, а бреговата охрана гарантира сигурността на операцията, заяви генерал Глен Ванхърк, командир на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване.

WSJ: Китай подпомага войната на Русия в Украйна, показват търговски данниВъпреки международните санкции китайски държавни компании, работещи в сферата на отбраната, доставят стоки с двойна употреба на руски държавни компании

Ако балонът бъде изваден успешно, това би могло да даде на САЩ представа за шпионските възможности на Китай, въпреки че американски официални лица омаловажиха въздействието на балона върху националната сигурност.

В събота изтребител на американските военновъздушни сили свали балона край бреговете на Южна Каролина, седмица след като той за първи път навлезе във въздушното пространство на САЩ близо до Аляска.