След 88 номинации в кариерата си R&B певицата и поп икона Beyoncé спечели 32-рата си награда "Грами" в неделя - за най-добър албум с денс/електронна музика, с което постави рекорд за най-много победи в престижната надпревара.

Джордж Шолти, диригент от унгарски произход, който беше лидер допреди това, поставя своя рекорд през 1998 г. - година след смъртта си, припомня The New York Times.

Четвъртата победа на Beyoncé за вечерта - след като преди това певицата взе награда за най-добра R&B песен за "Cuff It" и две награди на церемонията преди шоуто - дойде в категория, която показва широтата на 20-годишната ѝ кариера, благодарение на албума "Renaissance" - нейният трибют към черната и куиър денс музика.

По този начин тя стана и първата чернокожа жена, спечелила в категорията за денс албум, която се присъжда от 2005 г. насам.

По-рано нейният сингъл "Break My Soul" спечели в категорията за най-добра денс/електронна песен, а "Plastic Off the Sofa" от същия албум - наградата за най-добро традиционно R&B изпълнение.

След като победителят за денс/електронен албум беше обявен от Джеймс Кордън с думите: "Това е чест, защото тази вечер сме свидетели на история!", Beyoncé, която все още не беше пристигнала на церемонията, когато спечели първата си награда за вечерта, излезе на сцената под бурни аплодисменти и заяви:

"Опитвам се да не бъда прекалено емоционална, просто да приема тази нощ".

Beyoncé, цитирана от The New York Times, благодари на своя "чичо Джони", чиято битка с ХИВ тя посочва като стимул за обръщането ѝ към денс музиката, и акцентира върху своите исторически връзки с ЛГБТИ общността.

"Бих искала да благодаря на куиър общността за любовта ви и за това, че изобретихте този жанр", обяви певицата.

В същото време обаче, от 32-те трофея на певицата единствено победата ѝ за песен на годината през 2010 г. за "Single Ladies (Put a Ring On It)" попада в една от основните категории на наградите "Грами".

Статутът на Beyoncé като вечен фаворит за най-добър албум, но и като постоянно губещ в категорията, включително от Adelе и Taylor Swift, всяка от които е печелила категорията многократно, подчертават сложните отношения на инициативата със съвременните чернокожи изпълнители, посочва изданието.

Макар че през последните години академията, която стои зад наградите "Грами", подчертава ангажимента си да представя хип-хоп и R&B продукции и да разширява базата си от хора, които имат право да оценяват кандидатите, критиците твърдят, че този тип музика твърде често е пренебрегвана в главните категории.