Полската фондация за икономическа свобода поема управлението на Националната кампания „Пътят към еврото”.

Това обяви организацията във 4liberty – платформа, за която пишат интелектуалци и експерти от 17 мозъчни тръста от Централна и Източна Европа, в това число автори на Института за пазарна икономика в България.

„След нахлуването на Русия в Украйна видяхме промени в подкрепата за еврото. Показателят, измерен от Евробарометър, се подобрява, но не можем да останем пасивни, защото правителството и Централната банка не информират и образоват за европейската валута. Затова решихме да вземем нещата в свои ръце“, отбелязва Марек Татала, главен изпълнителен директор на Фондацията. Освен това, казва той, публичните институции демонизират еврото и използват анти-евро пропаганда по политически причини. Затова неправителствената организация възприема за своя мисия да предостави и популяризира „надеждни данни и информация”.

От Фондацията смятат, че е необходимо откриването на интензивен дебат за присъединяването на Полша към еврозоната, който да даде информация за ползите от приемането на общата валута.

В дневния ѝ ред са още подготовката на препоръки за необходимите реформи – включително фискална отговорност, върховенство на закона, по-ниска инфлация, гъвкава регулация система и по-висока конкурентоспособност на икономиката. Организацията смята за свой дълг да постави началото на процеса на присъединяване към еврозоната чрез последователен натиск върху правителството и политиците.

Членството на Полша в еврозоната – задача с много неизвестниПроцентът на поддръжниците на еврото в страната се колебае около 50%, в сравнение с подкрепата за членство в ЕС, надхвърляща 90%

Настоящата икономическа и политическа ситуация в Полша, заедно с много безотговорни политики, имат отрицателно въздействие върху благосъстоянието на гражданите, перспективите за дългосрочен икономически растеж и имиджа на Полша на международната сцена – такива са аргументите на експертите на организацията. Те считат, че високата инфлация, войната в Украйна, нарушаването на върховенството на закона и отслабването на позицията на Полша в ЕС застрашават сигурността на страната. „Трябва да разглеждаме еврозоната като „икономическото НАТО“, твърди Татала.

Той и неговите колеги са убедени, че за да се справи с тези предизвикателства, Полша се нуждае от още по-силна интеграция и по-тесни отношения с държавите-членки на ЕС. „Освен това трябва да се подчертае, че Полша вече се е съгласила с присъединяването си към валутния съюз с членството си в ЕС преди 19 години”, припомня лидерът на Фондацията за икономическа свобода.

„Еврото вгражда по-силно държавите-членки в структурата на Европейския съюз. Създава по-голямо доверие и привлича повече инвестиции. Европейската валута ще намали транзакционните разходи и ще увеличи шансовете за понижаване на лихвените проценти. Присъединяването към еврозоната, съчетано с добра икономическа политика, ще доведе до по-висок икономически растеж и ще бъде от полза за значителна част от обществото”, категоричен е икономистът.

Неправителствената организация е наясно, че сега страната не отговаря на условията за присъединяване към еврозоната – предизвикателство са публичните финанси, контролът върху инфлацията, конкурентоспособността и гъвкавостта на икономиката, както и възстановяването на върховенството на закона.

Експертите ѝ са наясно, че са необходими реформи, които ще осигурят ускоряване на икономическия растеж, ще улеснят подобряването на условията на живот на поляците, ще повишат сигурността на страната и ще укрепят нейната позиция в ЕС и световно ниво. Един добре обмислен пакет от реформи гарантира, че Полша няма да повтори грешките на онези страни, които вече в еврозоната водеха безотговорна икономическа политика.

През годините около еврото нараснаха много митове, освен това въпросът за присъединяването към еврозоната беше игнориран от политиците. Тези митове постепенно се развенчават на официалния уебсайт на кампанията: kursnaeuro.pl.

„Нашата мисия е да представим надеждна информация за еврото и да достигнем ефективно до гражданите, лидерите на общественото мнение и политиците – така че Полша най-накрая да поеме по правилния път: „Път към еврото“, обобщава Татала.

ЕС се впуска в наддаване за субсидии. Битка, която едва ли ще спечелиЕвропейският съюз представи своя отговор на мащабния план за субсидии на САЩ в опит да запази проспериращи зелени индустрии в рамките на Блока

По всичко изглежда, че блокирането на присъединяването на Полша към еврозоната ще бъде централен елемент от политическата платформа на управляващата партия „Право и справедливост” (PiS) в предстоящите избори тази година. Берлин и Брюксел се опитват да окажат натиск върху опозицията.

Дебатът дали и кога Полша трябва да се присъедини към еврозоната не е нов в полската политика. Управляващата партия го отваря наново в опит да покаже, че твърдо защитава националния интерес на Полша срещу тези на еврократите в Брюксел и на германците, коментира Notes from Poland.

Адам Глапински, гуверньор на Централната банка на Полша (NBP) и дългогодишен сътрудник на председателя на PiS Ярослав Качински, твърди, че икономическият успех на Полша се дължи отчасти на независимостта на полската злота и би било огромна грешка страната да се лиши от нея.

През последните две десетилетия БВП на Полша се е удвоил, докато този на Германия е нараснал с по-малко от една четвърт. Безработицата е спаднала до едва 3,4% от 20% и сега е втората най-ниска в ЕС.

Освен усилената работа и предприемчивостта, показани от поляците, твърди Глапински, това се дължи и на стабилната икономическа политика, част от която е запазването на собствената валута на страната. Злотата помага на страната да балансира търсенето и предлагането и платежния баланс, който представлява предпазен пояс за икономиката от потенциален външен натиск, допълва банкерът.

„Държава, която има собствена валута, може да има своя собствена автономна парична политика. И паричната политика влияе върху икономиката и нивата на държавните заеми. Страните в еврозоната не разполагат с този инструмент и разчитат на външни решения, взети от Европейската централна банка, които са насочени не към техните специфични нужди, а към общите нужди на валутната зона, която обслужва еврото”, продължава с аргументите си гуверньорът.

Аргументите за присъединяване на Полша към еврозоната са също толкова силни. Страната пое ангажимент за приемане на еврото с договора за присъединяване към ЕС, въпреки че няма конкретен график за това. Привържениците на единната европейска валута твърдят, че така страната ще влезе в клуба на старите членки, което ще повиши дългосрочната ѝ икономическа сигурност.

Процесът на изпълнение на фискалните и паричните критерии от Маастрихт ще бъде продължителен, твърдят някои. Страната трябва да промени Конституцията си, в която е записано, че полската валута е злотата. За да стане това вероятно ще е необходимо провеждането на референдум.

Димитър Радев: БНБ изпълнява голям спектър от задачи по въвеждане на евротоОсновен риск пред процеса на присъединяване в определения времеви хоризонт е развитието на политическата ситуация в страната, казва управителят на БНБ

Присъединяването към системата ERM II, която обвързва злотата с фиксиран обменен курс спрямо еврото, не би изисквало такава промяна и на практика би задължило страната да влезе в еврозоната по-скоро, смятат други. А за да кандидатства за членство във Валутния механизъм е достатъчно министърът на финансите, заедно с ръководителя на Централната банка, да предложат на ЕЦБ фиксиран курс на злотата спрямо еврото.

„В интерес на всички е Полша да стане член на еврозоната, когато икономиката ѝ постигне конвергенция със Западна Европа. Словения, Словакия, балтийските държави и сега Хърватия го направиха без сериозни странични ефекти, но това са сравнително малки икономики и кризата в една или две от тях не би навредила сериозно на еврозоната”, отбелязва Кшищоф Муларчик, журналист и общественик. Ето защо, продължава той, е от полза както за Полша, така и за ЕС да се споразумеят, че страната ще се присъедини към ERM II едва когато достигне ниво от 80-90% БВП на глава от населението на основния си търговски партньор – Германия.