"Последните 3 месеца бяха изключително тежки. Не бих пожелал тази болка на никого."

Това написа преди няколко дни в Twitter Илон Мъск в отговор на жалостива статия на The Wall Street Journal, фокусирана не върху бизнес проблемите на предприемача, а върху личните му болежки и недоспиването - проблеми, които регулярно привличат вниманието към него. Особено в трудни моменти, през каквито милиардерът минава от 4 месеца насам.

Самоопределящ се като наномениджър, Илон Мъск отдавна гази дълбоко в проблемите на компаниите, които управлява, включително SpaceX и Tesla.

Той често работи до късно през нощта и спи малко, но откакто пое собствеността върху Twitter в края на октомври 2022 г. натоварването му е нараснало до повече от 120 часа седмично от 80 часа преди това. Той сподели това пред инвеститора Рон Барон през ноември на конференция, припомня WSJ.

"Отивам да спя, събуждам се, работя, лягам, събуждам се, работя – правя това седем дни в седмицата", каза Мъск. "Ще трябва да правя това още известно време – нямам избор – но мисля, че след като Twitter тръгне по правилния път, ще е много по-лесен за управление от SpaceX или Tesla."

Инвеститорите в Tesla отдавна изразяват притесненията си, че Мъск е разсеян заради Twitter, а някои дори го призоваха да се оттегли от управлението на платформата.

Той обеща да привлече друг главен изпълнителен директор на Twitter (ако намери "достатъчно глупав" кандидат за тази натоварваща позиция) и отхвърли критиките, че не е ангажиран с другите бизнеси на своята империя, заявявайки, че не е пропуснал нито една важна среща на Tesla.

"Все още върша много работа в Tesla!", написа Мъск в Twitter през ноември. "Бях в нашия инженерен офис в Пало Алто до късно вечерта в четвъртък, след което трябваше да обърна към Ню Йорк."

Колко далеч ще стигне Илон Мъск, за да спаси Twitter за сметка на Tesla?Източването на пари за подкрепа на Twitter е противоречива стратегия, но няма да влоши значително финансовото ѝ състояние. Бъдещият просперитет на Tesla обаче е по-малко сигурен

Преди да купи Twitter, Мъск е споделял, че обикновено заспива към 3 часа сутринта и се старае да има шест часа сън, преди да се събуди и веднага да провери телефона си за нови спешни случаи.

Тези дни Мъск заяви, че спи в централата на Twitter в Сан Франциско, където е осигурил легла и за служителите.

Графикът му се е превърнал в легенда. Миналия месец фен в социалните медии не можеше да повярва на еднодневния маршрут на Мъск: Той свидетелства в съдебно дело в Сан Франциско сутринта, присъства на събитие на Tesla в Невада същата вечер, а след това се срещна с екипа за изкуствен интелект на Tesla късно през нощта.

Мъск ще сдаде поста си в Twitter, ако намери „достатъчно глупав“ наследник След това просто ще управлява екипите, които се занимават със софтуера и сървърите

В продължение на години Мъск говори за проблемите си със съня, както и за болките в гърба. Опасенията за здравето му се появиха преди няколко години, разпалени от негови снимки, които показваха белег на врата му. През 2020 г. той потвърди, че е претърпял две операции, първата неуспешна, за справяне с болки във врата. Каза, че те са се появили след парти, организирано преди години от втората му съпруга, на което присъствал сумо борец.

Мъск се качил на ринга и – според него – успял да пребори 150-килограмовия противник, което довело до травма в гръбнака му. "Това ми струваше разбиването на пети и шести диск и 8 години мега болки в гърба!", сподели Мъск в Twitter миналата година.

От „умен“ до „ненормален“ – какво мислят съдебните заседатели за Мъск?Ако те подкрепят иска на акционерите на Tesla, милиардерът ще трябва да се раздели със сериозна сума за обезщетения

Проблемите му със съня пък привлякоха общественото внимание през 2018 г. на фона на бъркотията, последвала усилията му да направи Tesla частна. През същата година автомобилната компания се бори с проблема за увеличаване производството на Model 3, което кара Мъск да спи във фабриката.

Внимание привлече и това, че приема сънотворното Ambien като част от усилията си да се отпусне на фона на натоварения си график: "Малко червено вино, стар запис, някой и друг Ambien... И магия!", писа Мъск в Twitter.

През 2018 г. предприемачът Ариана Хъфингтън, автор на книгата "Революцията на съня", го призова да се грижи по-добре за себе си, посочва WSJ. Според нея липсата на сън може да компрометира здравето и да навреди на правилното вземането на решения.

"Хората не са машини", каза тя на Мъск в отворено писмо. "Науката е ясна. И това, което ни казва, е, че просто няма начин да вземате добри решения и да постигате амбициите си, променящи света, докато изчерпвате всичките си ресурси.“

Той ѝ отговори с туит, написан в 2:32 ч. през нощта: "Ford и Tesla са единствените две американски автомобилни компании, които ще избегнат фалит. Току-що се прибрах от фабриката.“ Мъск добави, че предложението на Хъфингтън не е опция за него.

Окончателно: Мъск не е нарушил закона с туитовете, че ще прави Tesla частнаСъдебното жури отхвърли твърденията на инвеститорите, че Илон Мъск е нарушил федералния закон за ценните книжа, когато през 2018 г. туитна, че е вероятно да направи Tesla частна

Наскоро милиардерът свидетелства във федералния съд в Сан Франциско за туитове, с които през 2018 г. твърдеше, че е осигурил финансиране, за да направи Tesla частна.

Когато по-късно стана ясно, че сделката не е финализирана, инвеститори заведоха дело срещу него, твърдейки, че са направили губещи сделки, подведени от туитовете му. В петък съдебните заседатели решиха, че той не носи отговорност за това.

По време на делото Мъск каза: "Снощи имах проблеми със съня, така че за съжаление не съм в най-добрата си форма."

По-късно той добави: "Съжалявам, че се гърча така. Имам доста силни болки в гърба."

След победата майка му го поздрави в Twitter. "Такова облекчение", написа тя. "Сега наваксвай със съня."