Президентът на Световната банка Дейвид Малпас, който беше назначен на този пост от Доналд Тръмп през 2019 г., заяви, че ще се оттегли от него до края на юни тази година.


Малпас не посочи конкретна причина за решението си и не обясни защо напуска институцията преди края на мандата му, до който остава по-малко от година.


„Размислих добре и реших да преследвам нови предизвикателства“, казва той в официално изявление, публикувано на сайта на международна финансова организация, която осигурява милиарди долари годишно финансиране за развиващите се икономики.


Факт е обаче, че Малпас обявява оттеглянето си месеци след като предизвика полемика, като не посочи ясно дали е съгласен, че изкопаемите горива са причината за климатичната криза, пише The Guardian.

Световната банка ще инвестира повече пари за борба с глобалните кризиНова пътна карта бележи началото на преговорен процес за промяна на мисията и финансовите ресурси на банката


Спорът започна, след като Малпас се появи в панел за финансиране на проекти в областта на климата на конференция в Ню Йорк през септември.


Запитан многократно дали вярва, че изгарянето на изкопаеми горива, причинено от човека, бързо и опасно се отразява на задълбочаването на климатичните промени, Малпас се опита да избегне въпроса. В крайна сметка той заяви, че не знае, добавяйки „Аз не съм учен“.


Отговорът предизвика укорителни реакции от страна на Белия дом и засили натиска върху Малпас, както и призивите за смяна на ръководството в банката с цел проправяне на път за нов президент, който да гарантира, че ще реагира по-агресивно на климатичната криза, коментира The Guardian.

Под ръководството на Малпас Банковата група удвои своето финансиране за климата за развиващите се страни, достигайки рекордните 32 млрд. долара миналата година, отбелязва от своя страна Световната банка в официалното си съобщение.

Малпас поведе институцията в създаването и увеличаването на инвестициите и търговията в частния сектор и допринесе за въвеждането на аналитичните продукти на Банковата група за фискалната и паричната политика, валутните системи и реформата на управлението, се казва още в съобщението.

СБ изчисли: Паричните преводи към бедни страни растат с 5% през 2022 г. Паричните преводи към страните с ниски и средни доходи нарастват с приблизително 5% до 626 млрд. долара през 2022 г.

През ноември 2021 г. специалният съветник на генералния секретар на ООН по изменението на климата Селвин Харт разкритикува Световната банка, че „си играе, докато развиващият се свят гори“ и каза, че институцията „продължава да не се представя добре“ в действията, свързани с климата.

Специалният пратеник на САЩ по изменението на климата Джон Кери каза, че иска да работи с Германия, за да излезе със стратегия до следващите срещи на Групата на СБ през април за „разширяване на капацитета на банката“, за да отпусне повече средства в помощ на страните да се справят с климатичния срив.

Наскоро министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също призова за промяна на начина, по който работи Световната банка- тя настоява банката да осигури по-широко кредитиране за борба с климатичната криза и други глобални предизвикателства.

В свое изявление Йелън благодари на Малпас за подкрепата, оказана на Украйна по време на мандата му, и добавя, че САЩ скоро ще номинират неговия заместник. Очаквам бордът на банката да предприеме „прозрачен, базиран на заслуги и бърз процес на номиниране на следващия президент на Световната банка“, заяви. Йелън.