„Не ми се ходи на работа.“

Ако тази мисъл не излиза от ума ви или всеки ден отивате към офиса с надеждата, че уикендът е по-близо, със сигурност се нуждаете от Mindfulness на работното място.

Осъзнатост, каквото е буквалното значение на това понятие, може да звучи странно или неразбираемо, но то има силата да постига невероятен ефект върху съзнанието ни – усещане за присъствие тук и сега, в настоящия момент, без да го оценяваме като добър или лош.

„Означава да присъстваме с отворено съзнание и топло сърце, тоест да живеем в това, което е, такова, каквото е. Пълно присъствие в настоящето“, обяснява Христина Митовска, създател на програмата за подкрепа на менталното и емоционално здраве чрез медитация и майндфулнес практики Mindfulness култура на работа.

Когато медитацията срещне корпоративната култура

Идеята на програмата е много проста. Чрез практикуване на прости медитативни техники, да се научи и развие умението за пълноценното присъствие тук и сега, което след това да се използва като качество на присъствието на работното място – осъзнато, с внимание, с грижа, а не с агресия и реактивност на момента.

Ползите от практиката вече са обект на международни научни изследвания, които разглеждат резултата от практикуването.

„Тези техники имат много добро въздействие върху способността ни да регулираме стреса, развиването на вътрешно-психическа и ментална устойчивост и умението ни да оставаме спокойни в напрегнати или кризисни ситуации. Целта, практикувайки Mindfulness в контекста на работното място, е точно това – хората да бъдат подкрепени да развиват тези умения, за да станат по-емоционално интелигентни, стабилни, спокойни и същевременно присъстващи напълно в момента, в който са“, обяснява Христина.

Програмата функционира спрямо отделните нужди или изисквания на всеки един бизнес.

Подходите са различни – понякога самите служители изразяват желание, но в идеалния случай е добре да се започне от мениджъра, защото той задава културата, отношенията и темпото на едно работно място.

Кариерните инфлуенсъри - новите лидери на мнение в LinkedIn и TikTokПандемията създаде нов феномен, който отрази промяната в навиците на хората да споделят за работата си

Как обаче е възможно да се абстрахираме от външния свят, ако в един и същи ден имаме важна среща в офиса, а след това ни чакат на родителска среща с оплаквания от детето, например?

„Основното умение, което развиваме чрез Mindfulness практиките е присъствие и концентрация в момента и приемането му такъв, какъвто е, наблюдавайки емоциите, които се пораждат в нас.

Може да звучи сложно и специфично, но истината е, че ако дори за 5 минути просто седнем и затворим очи, или просто наблюдаваме как вдишваме и издишваме, това ще доведе до мигновена позитивна промяна в цялото тяло и успокояване на нервната система, ще ни помогне да приемем външните стимули и дразнители, като намерим стабилно място в себе си. И това само чрез простичко наблюдаване на дъха“, разказва създателката на програмата.

Когато практикуваме Mindfulness техники, това ни дава много по-силно вътрешно спокойствие и дори някой да реагира по-остро или грубо към нас, можем да отговорим адекватно, без да се фрустрираме, като вътрешно запазим стабилността си, намирайки по-адекватни решения.

Тези практики всъщност стимулират неокортекса – предната част на мозъка, която е много по-развита и е свързана с умението да бъдем креативни, да взимаме добри решения, да търсим различни подходи.

„Нашият мозък, особено когато сме в среда на страх и стрес, работи на базово ниво, свързано с физическото ни оцеляване. Тогава той не може да функционира на по-висшите нива. Практиките провокират и развиват висшите центрове на мозъка, правейки ни психически по-устойчиви, стабилни и здрави“, обяснява Христина.

Редица изследванията показват, че дългият отпуск помага на служителите да се преборят с прегарянето и стреса и да подобряват състоянието си

„Не“ на мултитаскинга

Mindfulness техника е дори способността да се храним, като правим само това в конкретния момент. Забравете за ситуацията, в която дъвчете нервно сандвича, вперили поглед в имейл със спешна задача, докато отговаряте на колега в служебния чат канал.

„Тази концепция за мултитаскинг, чрез който трябва да сме свръх продуктивни, лека-полека отстъпва. Вече има множество изследвания, които показват, че мултитаскингът не работи, тоест намалява продуктивността, а не я повишава. Всъщност целта на Mindfulness е обратната – да се концентрираме в едно нещо в момента, защото колкото повече концентрираме вниманието, толкова повече учим ума си на дисциплина и да работи много по-ефективно, отколкото ако имаме 15 неща, които ни разсейват“, споделя Христина.

Непрекъснатото скролване, разглеждане на снимки и гледане на видеа в социалните мрежи също е деструктивно за вниманието, ума и менталното ни здраве.

Уелнес пазарът продължава да процъфтява, има място за нови играчиАмериканците харчат повече от 450 млрд. за уелнес продукти и услуги. Пазарът в САЩ нараства с повече от 5%

Ако абсолютният Mindfulness на работното място все още ви изглежда мисия невъзможна, опитайте да се концентрирате за кратки паузи през деня. Достатъчно е за 5 минути да наблюдавате дишането си или просто докато пиете поредното кафе, да затворите очи и да му се насладите, изключвайки факторите в околната среда.

„Практиката по медитацията всъщност е въпрос на приоритизиране. Едни от най-успешните лидери в света, неслучайно задължително включват в дневната си рутина медитация, която им помага да бъдат продуктивни и концентрирани. Управлението на вниманието и здравето на мозъка са изключително важни и тези практики всъщност помагат да намалим риска от бърнаут и високи нива на стреса“, категорична е Христина.

Пет начина да се освободите от гнева и да възстановите спокойствието сиИ как да започнете са мислите позитивно

Как да изключим от режим „тревога“

Да се „изключиш“ от всичко и всички не е непостижима мечта. Имаме късмета да живеем във време, в което пространствата във фирмите вече са много по-различни и почти навсякъде имат кътче, в което можем да отпуснем съзнанието си поне за 5 минути. Най-ценното умение обаче е не просто да се абстрахираме, а да променим настройките в съзнанието си, като изключим режима на тревога.

„Един от най-големите проблеми на нашия ум, който води до стрес, е склонността да се тревожим за това, което още не е дошло, какво ще се случи утре, какво ще стане с войната, инфлацията или пък постоянно да предъвкваме стари ситуации и минали истории – например как сме се скарали с колега или какво точно сме казали на шефа.

Чрез Mindfulness практиките се учим да излезем от миналото и бъдещото и да присъстваме само в настоящето – чрез пълното присъствие намираме стабилността. Всичко друго е импровизация на ума“, обяснява Христина.

Техниките в програмата Mindfulness култура на работа са лесно изпълними и съвсем прости. Можете да започнете с тренировките още сега, а създателката на програмата дава три основни посоки:

• наблюдавайте дъха си – вдишване и издишване

• хранете се с пълно присъствие – отхапете парченце шоколад и осъзнавайте как се топи в устата, какви са вкусовете, които усещате

• изследвайте звуците, които ви заобикалят, без да се концентрирате твърде дълго върху някой конкретно

Добрите служители невинаги са влюбени в работата си Ако вашите служители са на линия всеки ден, правейки точно това, което искате от тях, значи те работят

Към програмата Mindfulness култура на работа обикновено се насочват компании, които инвестират в хората си и са склонни да подходят по различен начин към подкрепа на тяхното ментално и психично здраве. Има интерес от IT сектора, ритейл компании, представители на медийния бизнес.

Класическите Mindfulness програми вече се радват на широка популярност по света, например в Университета в Оксфорд функционира рисърч център, който изследва какво се случва когато практикуваме такива техники и предлага обучения.

Програмата, която предлага Христина Митовска, може да бъде в рамките на един месец или в идеалния случай – два.

„Един път седмично имаме сесия, която дава лекционна информация плюс практика - поне 30-40 минути медитация. В същата седмица имаме още една сесия в рамките на 30 минути, в които практикуваме конкретната медитативна техника, за която сме говорили в първата лекция за седмицата. Ефектът е много добър, има интерес, хората са много любопитни“, разказва създателката на програмата и допълва, че неслучайно 2023 г. ще бъде отново посветена на психичното и ментално здраве в компаниите.

„Вярвам, че вече не сме във времето на менталната експлоатация, когато гледаш да изстискаш всичко от човека и да го изхвърлиш. Когато поддържаш качеството на работа и живот на служителите, инвестирайки в тях, ти инвестираш в собствения си бизнес“, подчертава Христина.

Семейството преди работата: Защо скандинавците са най-щастливите в светаЗащо скандинавските страни имат такава преднина по показател щастие? HR експерти обясняват каква е ролята на работна култура в това

Има ли почва у нас

Колкото и модерна да е тенденцията зад граница, у нас стои въпросът как българските работодатели биха възприели и оценили подобен новаторски подход, предвид предразсъдъците в народопсихологията ни.

„Обикновено, негативните реакции към нещо, което не познаваме, подсказва за стереотипи и ограничаващи разбирания, които имаме. Аз срещам хора, отворени и любопитни към подобен тип практики. В България със сигурност има консервативни бизнеси, но има и много отворени към новото и с грижата за служителите. Като пример мога да дам последната компания, в която направих програмата. Много ми допадна, че в групата от около 15 човека, около 80% бяха мъже - изключително любопитни към майндфулнес практиките – задаваха въпроси и споделяха преживявания. За мен това беше много вдъхновяващо, защото у нас жените са по-склонни към вътрешна работа и развитие“, разказва Христина.

Самата тя споделя, че ефектът от подобен тип практики е лично преживян. Когато започнала да се занимава с това, се е чувствала нещастна без самата тя да знае защо. Практиките стават част от пътя ѝ към тотална промяна на ментално-емоционално-физическо ниво.

Програмата Mindfulness култура на работа се ражда като идея още преди около 10 години, но тогава пазарът не е готов за това. Днес вече все по-голямо отваряне към подобен тип практики, тъй като в компаниите се гледа по различен начин на менталното, психично и емоционалното здраве на служителите.

Mindfulness е тренд в Австралия, Англия, САЩ. Парадоксалното е, че докато на Запад практиката се смята за бъдеще, на Изток е древна традиция, превърната в начин на живот и ключ към постигане на вътрешна хармония и щастлив живот.

„Следейки всичко, което се случва като тенденции в западния свят, ми се иска и в България да вървим по този път, защото тези практики биха имали ефект не само в офиса, а и в обществото. Ние живеем в стресирано, невротично, емоционално нестабилно, агресивно общество. Масово хората са нещастни и всекидневно стресирани, а този тип практики помагат за промяна точно на това. И тук говоря за щастието не като за кухо клише, а като истинско, пълноценно състояние и присъствие в живота“, допълва създателката на Mindfulness на работното място.

Христина Митовска се занимава с йога и медитация през последните 17 години. Сертифициран фасилитатор по интегрални констелации от София и Милано. Сертифициран коуч (с фокус към подкрепа в образователната система, като част от проект на RV Consulting, Париж). Консултант и обучител в платформи за психическа и емоционална устойчивост. Участва в множеството програми за личностно и духовно развитие чрез методите на йога и медитацията в Сатянанда ашрам, Атина и Хридая, Франция. Създател на йога ателиетата "Музикална йога закуска", част от A to Jazz Festival, София. Организира и провежда тематични йога ритрийти в България и чужбина.

От Любомира Тонева