Пред европейските банки, които се радваха на отлично четвърто тримесечие и 15-годишен връх на печалбите, има още възможности за растеж. Икономическите данни не бяха толкова лоши, колкото мнозина се опасяваха, като очакванията са еврозоната по-скоро да изпадне в застой, отколкото да се свие, а лихвите по заемите все още да се покачват.

Това са основните изводи от анализ на европейския банков сектор, публикуван от Reuters, според който се очаква през последното тримесечие на 2022 г. финансовите компании от STOXX 600 да са имали най-висок темп на растеж на печалбите от всички сектори. В отговор на това, инвеститорите са реагирали с множество повишения на рейтинга на сектора, както и с приток на средства.

В същото време, според изданието индексът на банките от STOXX се е повишил с почти 20% досега през 2023 г., достигайки петгодишен връх. Това прави сектора претендент за най-добре представящ се, заедно с автомобилната индустрия и туризма, посочва още Reuters.

За да се случи това много помага и кампанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на лихвените проценти. Стремежът на институцията да върне инфлацията до 2% се оказва благодатна почва за банковите структури в еврозоната. Въпреки че все още цените на акциите в индустрията са далеч от историческата си средна стойност, очакванията за по-високи лихви вече водят след себе си известен ръст, посочват анализатори, цитирани от информационната агенция.

ЕЦБ може да повиши лихвите над 3,5% и да не ги свали до края на 2023 г.Коментарът на управителя на ирландската централна банка може да изненада пазарите, които очакват лихвените проценти да достигнат пик през юли и да паднат след това
И тъй като ЕЦБ все пак изостава, макар и малко, от централните банки на Обединеното кралство и САЩ, които започнаха да повишават лихвените проценти месеци по-рано, според тях това отваря възможности за по-нататъшно повишаване на печалбите на банките в региона.

Бум на печалбите

По данни на Refinitiv, цитирани от Reuters, приходите на компаниите от групата STOXX 600 за четвъртото тримесечие се очаква да нараснат с 44,7% на годишна база и да достигнат 32,7 млрд. За сравнение, през третото тримесечие те регистрират спад от 10%.

Затова и от Morgan Stanley смятат, че почти половината от финансовите компании в Европа ще надминат прогнозите за печалба на акция.

"В Европа повишаването на печалбите продължава и смятаме, че все още има известен потенциал тази тенденция да се запази", казва Клаудия фон Тюрк, анализатор на акции в Lombard Odier, и добавя, че в САЩ, където цикълът на лихвените проценти е по-напреднал, на този етап има по-малък потенциал за повишаване на печалбите.

Но това повишение няма да е безкрайно и в един момент по-високите лихвени проценти ще спрат да увеличават приходите на банките, предупреждават експертите. Пример за това очакване е най-голямата банка в Европа - HSBC, която отчита 92% ръст на тримесечната печалба, но представя предпазливи прогнози за бъдещето, посочват те пред Reuters.

Societe Generale, третата по големина банка във Франция, и испанската Santander, вторият по големина кредитор в еврозоната, също се представят по-добре от очакваното, но увеличават буферите си срещу по-несигурни икономически условия.

“Но засега, след като рискът от дълбока рецесия в еврозоната намалява, а бизнес активността се подобрява със спада на цените на енергията и отварянето на Китай, банките все още имат възможност да се движат нагоре”, обобщава Емануел Кау, ръководител на отдела за капиталови стратегии на Barclays, пред новинарската агенция.