Американските акции записаха понижения в петък, отбелязвайки най-лошото си седмично представяне за годината, тъй като новите икономически данни отново засилиха притесненията, че Федералният резерв ще продължи рестриктивната си политика.

S&P 500 се понижи с 42,28 пункта, или 1,1%, до 3970,04.

Технологичният Nasdaq Composite отписа 195,46 пункта, или 1,7%, до 11394,94.

Dow Jones Industrial Average загуби 336,99 пункта, или 1%, при 32816,92.

Трите индекса се понижиха с повече от 2% тази седмица, регистрирайки най-големите си спадове за 2023 г.


Фондовият пазар е обърнат с главата надолуНай-новата спекулативна ярост отново се задвижва от FOMO емоциите на инвеститорите

В началото на годината основните индекси се покачиха, като много инвеститори залагаха, че успокояването на инфлацията може да накара Фед да намали лихвените проценти по-късно тази година, но настроенията се обърнаха през последните седмици.

Ентусиазмът на инвеститорите бързо се изпари, след като поредица от данни показаха, че инфлацията в САЩ е по-упорита от очакваното, а икономиката по-устойчива. Това оставя отворена вратата за агресивни мерки за затягане на паричната политика от Фед с цел да охлади ценовия натиск.

"Пазарът се рекалибрира и признава, че пътят към ценова стабилност е изпълнен с препятствия", казва Куинси Кросби, главен глобален стратег на LPL Financial, цитиран от The Wall Street Journal. "Пазарът ни казва да бъдем внимателни с Фед, който трябва да победи инфлацията, a за да го направи - да навреди на икономиката."

Нови икономически данни попарват надеждите за по-малко агресивен ФедАкциите в американската търговска сесия се понижиха

Тези притеснения се увеличиха в петък, защото индексът на цените на стоките за лично потребление през януари надхвърли очакванията на икономистите.

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията е нараснал с 4,7% на годишна база, което е над консенсусните прогнози за увеличение от 4,4%.

"Настроенията за посоката на паричната политика се промениха драстично", казва Дейвид Донабедиан, главен инвестиционен директор в CIBC Private Wealth US, според когото в момента очакванията на пазара са по-реалистични в сравнение с тези веднага след срещата на Фед от 1 февруари.

И все пак, тъй като икономиката показва данни за устойчивост в условията на по-високи лихвени проценти, някои инвеститори стават по-обнадеждени, че Фед може да успее да овладее инфлацията, без да причини твърде много икономическа болка.

"Не е перфектният сценарий, но ако растежът се задържи, както досега, ако инфлацията продължи да спада и ако Фед има възможност да облекчи лихвените проценти, това ще е един доста добър вариант", казва Брайън О'Райли, ръководител на пазарната стратегия в Mediolanum International Funds, цитиран от WSJ.


S&P 500 се понижи за четвърта поредна сесияS&P 500 падна с 6,29 пункта, или 0,2%, до 3991,05.

Доходността на краткосрочните държавни ценни книжа се изстреля в петък до нива, невиждани повече от десетилетие след публикуването на силните данни за инфлацията. Доходността по двугодишните съкровищни бонове нарасна до 4,803% - най-високото ниво от 2007 г. насам.

Междувременно доходността на 10-годишните държавни ценни книжа напредна до 3,948% в петък от 3,879% в четвъртък.

Goldman Sachs очаква още три повишения на лихвите от Фед през 2023 Данните за САЩ от тази седмица сочат висока инфлация и устойчивост на пазара на труда

По отношение на корпоративните новини, акциите на Warner Bros. Discovery отстъпиха с 18 цента, или 1,1%, до 15,55 долара, след като развлекателният гигант отчете по-ниски от очакваните тримесечни приходи, а главният изпълнителен директор на компанията предупреди, че рекламният пазар в САЩ остава много труден.

Boeing поведе надолу Dow в петък, като акциите му поевтиняха с 9,98 долара, или 4,8%, до 198,15 долара, след като компанията спря доставките на 787 самолета Dreamliner заради проблем с документацията.

Фючърсните контракти за суровия петрол сорт Брент скочиха с 1,2% до 83,16 долара за барел. Международният петролен бенчмарк се понижи този месец, тъй като рязкото покачване на запасите от суров петрол в САЩ предизвика опасения, че търсенето на петрол в най-голямата икономика в света е в застой.


Потребителската инфлация в Япония достигна 41-годишен връх На този фон TSMC обяви, че ще строи нова фабрика за чипове в страната

Азиатските индекси се представиха смесено. В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,3%, след като номинираният за ръководител на Японската централна банка заяви, че инфлацията, която сега достигна връх от четири десетилетия, скоро ще спадне без нужда от повишаване на лихвените проценти. В Хонконг индексът

Hang Seng се понижи с 1,7%, докато китайският Shanghai Composite се понижи с 0,6%.

Повечето европейските пазари затвориха по-ниско, като Stoxx Europe 600 загуби 1%.