Политиката на Фед, възстановяването на Китай и енергийната криза в Европа са трите ключови фактора, които инвеститорите на фондовите пазари трябва да следят през 2023 г., казва Ерик Мижо, ръководител глобални стратегии в Amundi Institute.

Обикновено не е добра идея да се борим с Фед. Консолидация на пазарите на акции е възможна, ако политиката на затягане продължи, коментира експертът.

Какви са очакванията ви за акциите през 2023 г. и какви икономически процеси трябва да следят инвеститорите?

Като цяло очакваме 2023 г. да бъде по-добра за акциите, въпреки че опасностите пред икономиката все още не са преминали.


Добрата новина може да дойде от по-силното и по-ранно от очакваното възстановяване на Китай и факта, че енергийната криза в Европа се оказа по-малка от очакваното.

Пазарите вече отразиха тези добри новини, както и сценария за меко кацане в САЩ, въпреки че несигурността все още е голяма.

Смятаме, че трите ключови елемента, които трябва да следим през 2023 г., са:

1) Политиката на Фед.

2) Възстановяването на Китай (повишихме прогнозата си за китайския БВП до +5,1% от +4,5% наскоро).

3) Енергийната криза в Европа (дотук нещата се развиват добре, но ситуацията трябва да се следи)


Можем ли да разчитаме на Китай да даде тласък на световната икономика?Възстановяването на Китай след години на локдауни заради Covid-19 вероятно ще изглежда много по-различно от предишните

Какво инвеститорите трябва внимателно да обмислят, ако агресивното затягане от страна на централните банки продължи?

Лихвените проценти водят цикъла. Рискът е, че сегашната устойчивост на икономическия растеж може да се окаже следствие от моментите, в които Федералният резерв все още смяташе че инфлацията е временна и не затегна паричната си политика.

След като централните банки повишиха драстично лихвите е възможно да са събудили рецесивни процеси в икономиката, които да се материализират през следващите месеци.

Фондовият пазар е обърнат с главата надолуНай-новата спекулативна ярост отново се задвижва от FOMO емоциите на инвеститорите

В същото време устойчивостта на икономиката и подобряването на финансовите условия (по-нисък долар и по-ниски лихви) може да насърчи Фед и другите централни банки да продължат затягането, а пазарът не очаква това.

Обикновено не е добра идея да се борим с Фед. Консолидация на пазарите на акции е възможна, ако политиката на затягане продължи.


Борсовите индекси в САЩ претърпяха най-лошата си сесия за годинатаS&P 500 се понижи с 4,4% от най-големия си връх за 2023 г.

Ако погледнем извън прогнозите на големите инвестиционни банки, виждаме бикове и мечки с драстично различни визии за 2023 г. Първите смятат, стъпвайки на историческите данни, че двуцифрените понижения често са последвани от особено резки възстановявания. Вторите пък очакват спадът в акциите да продължи и прогнозират срив на американската икономика. Чии прогнози ще надделеят?

В дългосрочен план акциите са добра инвестиция и възможност за запазване на покупателната способност. Засега основният ни сценарий е по-скоро стабилизация, отколкото рязко възстановяване на икономиката.

Очакваме глобалният растеж да бъде около +2,4% през 2023 г. и +2,8% през 2024 г. след +3,4% през 2022 г.

За да се материализира обратен завой в посоката на акциите, се нуждаем от някакъв катализатор или спусък, който често идва от действията на централните банки.

Исторически погледнато, нов бичи пазар при акциите не започва, когато Фед все още повишава лихвите и кривата на доходността е обърната, а когато тя започне да се нормализира.

Казано по друг начин, ако биковете изглежда са спечелили една битка в началото на годината, те все още не са спечелили войната.