През следващите дни се очаква ЕС да изпрати антитръстово предупреждение до американският производител на чипове Broadcom, съобщава Reuters.

Причината за това действие са възможните ефекти, които предложената от него оферта на стойност 61 млрд. долара за придобиване на компанията за облачни изчисления VMware, може да има върху конкуренцията на този пазар.

Европейската комисия (ЕК) започна разследване на сделката през декември, заявявайки, че тя би позволила на Broadcom да ограничи конкуренцията на пазара на определени хардуерни компоненти, които взаимодействат със софтуера на VMware.

Органът на ЕС за защита на конкуренцията, който трябва да се произнесе по сделката до 7 юни, за момента отказва официален коментар пред информационната агенция.

Задава се нова спирачка за сделката Microsoft-Activision, този път от САЩПрез септември ЕК обяви, че стратира „задълбочено разследване“ на потенциалното сливане
Сделките за сливания и придобивания в областта на технологиите напоследък са обект на все по-интензивен контрол и от двете страни на Атлантическия океан, тъй като регулаторните органи се притесняват, че гигантски компании придобиват по-малки и по-иновативни съперници, като по този начин разчистват конкуренцията.

Според източници, запознати с процедурата, ЕК ще изложи опасенията си в изложение на възраженията, а впоследствие двете компании могат да поискат закрито изслушване, за да защитят позициите си пред служители на Комисията и на националните органи по конкуренцията.

От Broadcom коментират пред Reuters, че ще продължат "конструктивната си работа" с ЕК, тъй като сделката е получила зелена светлина в Бразилия, Южна Африка и Канада. Разследване все още тече във Великобритания.

Според американския производител на чипове присъствието на компании като Amazon, Microsoft и Google показва, че на пазара на облачни изчисления има силна конкуренция.

Beltug, белгийската асоциация на ИТ директорите и лидерите в областта на цифровите технологии, както и френската Cigref, CIO platform Nederland и VOICE Germany са категорични, че сделката може да доведе до голямо увеличение на цените и по-строги търговски практики спрямо клиентите.