Европейският съюз отложи стартирането на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) за 2024 г., съобщи сайтът на "Миграция и вътрешни работи" към ЕК.

Системата беше отлагана многократно, след като първоначалният план беше да стартира през 2021 г., след това беше преместена за 1 май 2022 г., а по-късно - за ноември тази година. По последни планове обаче, трябва да бъде готова до 2024 г.

Правните процедури за приемане на ETIAS започнаха още през 2016 г. Предишните отлагания бяха приписвани на пандемията и други пречки от различно естество, но този път дори не е представена официална причина.

"Забавянето на стартирането на ETIAS ще бъде от полза за посредниците и доставчиците на услуги в туристическата индустрия, особено за тези, които обслужват пътувания до страни от Европейския съюз", се казва в статия, публикувана в ETIAS.com.

Забавянето ще даде възможност на тези доставчици да "да гарантират, че системите им са подготвени" за снемане на биометрични данни, както се изисква за тясно свързаната система за влизане/излизане (EES) на ЕС. Системата EES също беше отлагана два пъти поради неопределени проблеми с изпълнителя.

Австрийският канцлер държи на ветото срещу влизането на България в ШенгенКарл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер тази вечер пристигат в България и утре ще посетят българо-турската граница

Какво е ETIAS

ETIAS представлява система за цифрово разрешаване на безвизови посещения в ЕС и Шенгенското пространство. Ако бъде одобрена, безвизовият режим ще бъде свързан с паспорта на всеки пътуващ. ЕС очаква 1,4 млрд. души от повече от 60 държави, освободени от визи, да подадат заявления за разрешение за пътуване, след като ETIAS заработи през 2024 г.

Понастоящем пътуващите от държави без виза имат право да влизат в държави от Шенгенската зона с цел бизнес или пътуване за срок до 90 дни. През тези 90 дни тези посетители не могат да работят или учат, но могат да се занимават с бизнес и туристически дейности. След прилагането на новата схема обаче те ще трябва да заплащат символични такси за влизане в Европейския съюз.

Системата ще проверява документите за сигурност и ще начислява такса на пътниците, които посещават държави членки на ЕС, с цел бизнес, туризъм, медицински цели или транзит.

Кой ще се нуждае от ETIAS

ETIAS ще се прилага за граждани на държави, които могат да влизат в зоната на ЕС без визи. Понастоящем в тази категория попадат 63 държави.

Колко ще струва ETIAS

ETIAS ще струва 7 евро за всяко заявление. Цената е валидна за възрастни над 18 години, а непълнолетните няма да плащат такси. Въпреки това всеки пътник и дори бебетата се нуждаят от ETIAS.

След като плащането бъде извършено, ще започне обработката на разрешението за ETIAS. Заявителите ще получат решение от системата в рамките на 96 часа или по-малко. Има възможност заявлението да бъде обработено ръчно, ако има проблем от системата. Ръчната обработка може да отнеме около 96 часа (4 дни) или максимум 2 седмици.

Изисквания и кандидатстване

Валиден паспорт, гражданство на държава, отговаряща на условията на ETIAS. Подаване на заявлението възможно най-рано, за да избегнете всякакви затруднения.

Колко време е валидна ETIAS

ETIAS е валидна за срок от 3 години или до края на валидността на документа за пътуване, регистриран при подаването на заявлението, в зависимост от това кое от двете събития настъпи първо.

Кои държави трябва да кандидатстват за ETIAS:

Албания, Андора, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Австралия, Бахамски острови, Барбадос, Босна и Херцеговина, Бразилия, Бруней, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминика, Ел Салвадор, Грузия, Гренада, Гватемала, Хондурас, Хонконг, Израел, Япония, Кирибати, Макао, Македония, Малайзия, Маршалови острови, Мавриций, Мексико, Микронезия, Молдова, Монако, Нова Зеландия, Никарагуа, Палау, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент, Самоа, Сан Марино, Сърбия, Сейшелски острови, Сингапур, Соломонови острови, Южна Корея, Тайван, Източен Тимор, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тувалу, Украйна, Обединени арабски емирства, Съединени американски щати, Уругвай, Вануту, Ватикан и Венецуела.

Дубай, Хърватия и Бахамите привличат все повече дигитални номадиЕто и седем възможности, подбрани за нас от CNBC.

Объркване в превода

Макар че ЕС предприе няколко стъпки за информиране на гражданите на трети държави, които ще се нуждаят от ETIAS в бъдеще, пътуващите все още остават объркани относно това как системата ще ги засегне и каква е нейната цел.

Всъщност ETIAS не е виза. ETIAS е програма за предварителна проверка за отпадане на визите за всички пътуващи по програмата за безвизов режим на ЕС, включително британци, американци, кивита, албанци, босненци и др.

Има много разлики между ETIAS и шенгенската виза, като сред най-важните е, че за да получите шенгенска виза, трябва да си уговорите среща, да съберете дълъг списък с документи, да се явите на интервю и да платите доста висока такса.

За разлика от това, подаването на заявление за разрешение за пътуване отнема само около 10 минути и не е необходимо да се явявате на интервю или да си записвате час, нито дори да събирате документите, необходими за издаване на виза.

Освен това таксата е много по-ниска в сравнение с таксите за шенгенска виза.

ETIAS не е "отмъщение за Brexit"

Много британски таблоиди се опитаха да представят създаването на ETIAS като отмъщение на ЕС за Brexit, но това не е вярно. Въпреки че предложението за създаване на ETIAS и референдумът за Brexit в Обединеното кралство за напускане на ЕС се състояха през 2016 г., те не са свързани.

Всъщност идеята за създаване на системата е опит на ЕС да защити границите си след мигрантската вълна, която достигна границите на ЕС през предходните години и опит за реакция след редица терористични нападения, които отнеха живота на десетки европейци.

"Трябва да знаем кой пресича границите ни. По този начин ще знаем кой пътува към Европа още преди да е стигнал дотук", заявява тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представяйки предложението.

Очаква се още системата ETIAS да помогне на държавите от ЕС да намалят процедурите за влизане по външните граници и да засилят политиката на визова либерализация.