След месеци на слухове и спекулации OpenAI представи GPT-4 - най-новата серия от езиковите модели с изкуствен интелект, които захранват приложения като ChatGPT и новия Bing, съобщава The Verge.

Компанията твърди, че моделът е "по-креативен и сътрудничещ от всякога" и "може да решава трудни задачи с по-голяма точност". Той може да анализира както текст, така и изображения, но отговаря само в текстов вариант.

OpenAI също така предупреждава, че системите запазват много от същите проблеми като по-ранните езикови модели, включително склонност към измисляне на информация и способност да генерират текстове, съдържащи насилие, посочва още технологичната новинарска платформа.

Седем проблема, които генеративният AI ще задълбочи От плагиатство до невъзможност потребителите да преценят кога изкуственият интелект греши
OpenAI вече си партнира с редица компании за интегриране на GPT-4 в техните продукти, включително Duolingo, Stripe и Khan Academy. Новият модел е достъпен чрез ChatGPT Plus, месечен абонамент за ChatGPT на OpenAI на стойност 20 долара, и захранва чатбота Bing на Microsoft. Той ще бъде достъпен и като API за разработчици, които ще могат да го използват за интеграция в свои продукти.

В публикация в изследователския си блог OpenAI обяснява, че разликата между GPT-4 и неговия предшественик GPT-3.5 е "едва доловима" в обикновен разговор (GPT-3.5 е моделът, който захранва ChatGPT). Но все пак е видима.

През изминалата година се появиха множество спекулации относно възможностите на GPT-4, като мнозина предполагаха, че тя ще бъде огромен скок в сравнение с предишните системи. Въпреки това, ако се съди по съобщението на OpenAI, подобрението е по-скоро скромно, посочват анализатори пред The Verge.

Миналата седмица слуховете се засилиха още повече, след като в интервю за германската преса изпълнителен директор на Microsoft дава да се разбере, че системата ще бъде пусната на пазара. Изпълнителният директор също така предполага, че системата ще бъде мултимодална - т.е. ще може да генерира не само текст, но и други формати. Много изследователи в сферата на изкуствения интелект смятат, че мултимодалните системи, които интегрират текст, аудио и видео, предлагат най-добрия път към напредъка на технологията.