Държавната компания "Ел Би Булгарикум" въвежда по-ниски цени на продуктите си от днес (15 март). Килограм краве сирене в магазините на млекопреработвателната компания струва 12,90 лв, а килограм кашкавал - 15,90 лв. Това съобщи пред БНТ новият изпълнителен директор на компанията Владимир Русев.

Според него намалението на цените в края на февруари не е било икономически обосновано към онзи момент, защото е купено голямо количество суровина на по-висока цена от пазарната.

В края на миналия месец предишното ръководство на компанията намали цените на сиренето и кашкавала с 30%, а на млякото - с между 5% и 10%. В последствие бившият директор Николай Маринов беше отстранен заради съмнения в нарушения.

Последваха взаимни обвинения между Маринов и Държавната консолидационна компания, която е принципал на "Ел Би Булгарикум".

В Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания

Новото ръководство на компанията е образувало работни групи, които са влезли в преговори с доставчиците и са успели да намалят цените до степен, така че поевтиняването на остане в сила и дори да продължи.

"Към 20 февруари това намаление не е било икономически обосновано. Към тази дата пазарната цена на кравето мляко е била на 1,09 лв. В същото време сме подписали за почти 6 млн. литра мляко на 1,50 лв. - 1,53 лв. Започнахме срещи с доставчиците на основните цени и външни услуги и успяхме да намалим цената на суровината, да намалим цената на останалите суровини и материали и към ден -днешен е факт и новото намаление. Така че ние изготвихме икономическата обосновка и на намалението от 20 февруари. Надявам се това да е устойчива тенденция, въпреки че пазара е непредвидим", каза Русев.

Оттук нататък "Ел Би Булгарикум" ще работи изцяло с българска суровина, а доставчиците ще се избират от комисия в дружеството. Целта е решенията да не се взимат еднолично от изпълнителния директор, а от колективен, каза още Русев.

Взето е и стратегическо решение за инвестиции в собствена кравеферма като вече се водят разговори с потенциални инвеститори от Израел и Саудитска Арабия.

Израелски софтуер може да бъде внедрен във ферма на „Ел Би Булгарикум” Държавната компания ще инвестира в собствена ферма заради недостига на мляко в Европа

Предвиждат се още разширяване на магазинната мрежа, така че магазин да има във всеки областен център. В момента "Ел Би Булгарикум" има няколко магазина в София и един във Видин. Предстоят и разговори с търговските вериги.

Русев коментира и отстраняването на предшественика му на поста - Николай Маринов. Според него в решението за отстраняването няма политически мотив. Документацията по случая е входирана в прокуратурата.

"Аз бях свидетел в първо лице на решенията (на предишния директор), които бяха взети през декември, което отприщи поредица от нерегламентирани практики, свързани с задължаване на дружеството. Затова предложих оттук нататък да се въведе ограничение и изпълнителният директор да може да взима самостоятелни решения, свързани с разходи до 10 000 лв. Останалите решения ще бъдат обсъждани от Съвета на директорите", посочи Русев.

В края на миналата седмица от министерството на икономиката заявиха, че са констатирани множество нарушения след назначения одит на дейността "Ел Би Булгарикум" ЕАД.

ДАНС проверява Множество нарушения са констатирани одита на държавната компания за млечни продукти

В резултат на проверката са установени редица притеснителни обстоятелства, като всички констатации се предоставят на прокуратурата за последващи действия. Паралелно с одита на министерството, проверка в дружеството е започната и от Държавна агенция "Национална сигурност", допълниха от ведомството.

Именно високите цени на млечните продукти станаха една от основните причини държавните институции започнаха засилено проверки на ценообразуването в големите вериги. От тях стана ясно, че в някои магазини опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, а се продава за 15,99 лева; краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лева, а на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91%.

Над 90% е надценката на храни в търговските вериги. И всичко е законноНелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас.

Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 процента по-ниски цени, отколкото в България, посочи министърът на икономиката Никола Стоянов. Защитник съм на бизнеса, но е нужно и той да има етика и затова ще съм безкомпромисен към нелоялни търговски практики, допълни той.

Като мярка за контрол държавата предвижда да се изготвят регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена.