Microsoft планира да внедри технология за изкуствен интелект, подобна на ChatGPT, в един от най-популярните си и използвани продукти – бизнес пакета Microsoft 365.

Лидерът в областта на корпоративните технологии заяви, че новите функции на изкуствения интелект, наречен Copilot, ще бъдат налични в някои от най-популярните приложения на компанията като Word, PowerPoint и Excel, съобщава CNBC.

Технологията Copilot е изградена на базата на софтуер за изкуствен интелект, известен като LLM. През последните години изследователите подобриха възможностите му, така че да успява да разбира и реагира основно на текстово съдържание. LLM обаче може да изпълнява и задачи като създаване на изображения въз основа на текстови инструкции за тях и водене на продължителна комуникация чрез чат интерфейси.

"Днешният ден бележи следващата голяма стъпка в еволюцията на начина, по който взаимодействаме с компютърните устройства, ще промени фундаментално работата ни и растежа на производителността", заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

"С Copilot ние създаваме повече възможности и правим технологиите по-достъпни чрез най-универсалния интерфейс - естественият език."

GPT-4 се сблъсква с първи критики за липса на прозрачностОткритостта е важна, особено когато говорим за трансформираща технология, категорични са критици на модела

Microsoft представя Copilot като много по-функционален от изкуствения интелект ChatGPT на OpenAI. Компанията заяви, че новата функция на Copilot в Word ще създава първоначална чернова на съдържанието, което хората ще могат да променят, но ще им спестява часове в търсене на източници на информация, редактиране и писане.

Microsoft обаче уточни, че "понякога Copilot ще бъде точен, но друг път може и да греши", признавайки, че сегашната технология на LLM не винаги предлага най-подходящите решения. Например, новият инструмент за чат в Bing, базиран на изкуствен интелект, понякога дава отговори с фактологични неточности и създава ужасяващи диалози.

Ръководителите на Microsoft демонстрираха някои от функциите на Copilot по време на онлайн презентация.

Инструментът може да помогне на едно семейството да планира важни събития, като рождени дни или да създава презентации в PowerPoint, използвайки изображения от акаунта за данни в Microsoft OneDrive, прилагайки завладяващи визуални ефекти. Бизнес лидерите пък ще могат по-лесно да създават имейли и да изпращат бизнес предложения.

Ърни, чатботът на Baidu, не се показа на живо и разочарова инвеститоритеЦената на търгуваните в Хонконг акции на Baidu падна с цели 9% след началото на презентацията

Copilot може да сканира и да предприема действия въз основа на всички данни от Microsoft Graph, в който се съхранява съдържание като имейли, файлове, чатове и бележки от календара. Тези данни от Microsoft Graph помагат на основния езиков модел на Copilot да генерира по-конкретни и подобрени отговори, съобразени с конкретния човек.

Компанията обаче не уточни какви ще бъдат цените на новата функция, а само поясни, че "през следващите месеци ще въведем Copilot във всички наши приложения - Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Viva, Power Platform и др." В момента Copilot се тества "с малка група клиенти, за да получим обратна връзка и да подобрим моделите си", но не разкри името или броя на клиентите, които тестват софтуера.

Нетърпението около старта на изкуствения интелект до голяма степен се дължи на успеха на ChatGPT, който беше пуснат от OpenAI в края на ноември. През януари Microsoft заяви, че ще предостави на OpenAI многогодишна и многомилиардна инвестиция, но не разкри точната сума. Миналия месец Microsoft дебютира с нова версия на своята търсачка Bing, която включваше чатбот, задвижван от езиковата технология GPT-4 на OpenAI.