Повечето от проблемите в този свят се дължат на неспособността ни да правим разлика между увереност и компетентност.

По-конкретно - неспособността ни да гарантираме, че на ръководни позиции ще се окажат наистина компетентни и талантливи хора, обяснява защо 70% от нациите в света се ръководят лошо, защо базовият показател за управленска некомпетентност е поне 65% и защо хората се присъединяват към компаниите, но впоследствие напускат шефовете си, пише Fast Company. .

Логично, ако приемем това за факт, подобряването на умението на хората за разпознаване на некомпетентността би било изключително полезно за света.

Като се тръгне от това човек да не се поддава на събеседници, които се самоизтъкват, въпреки че нямат таланти, с които да подкрепят претенцията си.

Д-р Томас Шаморо-Презумич, главен директор по иновациите в Manpowergroup и професор по бизнес психология, посочва три научно обосновани характеристики, които са присъщи за подобен тип хора.

Може ли Изкуственият интелект да избира по-добри лидери от нас?Струва си да експериментираме в тази област (не само заради мрачните „рекорди“ на човечеството в изборите на лидери)

Те жадуват за одобрение, признание и утвърждаване Всички хора искат да бъдат харесвани или оценявани от другите, но това е особено характерно за несигурните нарцисисти. Това са личности с висока потребност от утвърждаване, които се хвалят, за да получат одобрението на другите, така че всъщност да могат да повярват в собствените си илюзорни представи за себе си. По друг начин казано, те не са напълно способни да се убедят в илюзорното си величие, затова зависят от потвърждението на околните. И това се подсилва от алгоритмите, които подхранват социалните медии и демократизират дигиталния нарцисизъм, стимулирайки всички нас да се държим като несигурни нарциси, обяснява д-р Томас Шаморо-Презумич.
Те преувеличават своята компетентност

Стратегическият мотив за самохвалството се състои в това, че хората рядко оспорват претенциите ни толкова, колкото би трябвало. Когато хората кандидатстват за работа, те често преувеличават своите таланти в автобиографиите си или по време на самите интервюта. Просто ако не го направят, това може да доведе до подценяване от страна на мениджърите по подбор на персонал, тъй като по условие се предполага, че всички лъжат.

Ако това обаче се прехвърли и в отношенията с хората, често може да се окаже проблем.

Както е отбелязал Сократ, трябва да имаш някакви знания, за да знаеш, че не знаеш, посочва д-р Томас Шаморо-Презумич.

5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

Често им липсва точна самооценка


Тяхната измама всъщност може да е просто самоизмама, казва още ученият за Fast Company, като акцентира, че научните изследвания установяват, че “да заблуждаваш себе си е най-добрият начин да заблуждаваш другите”.

“Така че широко разпространеният характер на самозаблудата се обяснява най-добре с нейните адаптивни ползи, а именно да заблуждаваш хората, че си толкова умен или талантлив, колкото си мислиш”, пише той и дава пример:

Ако отидете на интервю за работа с мисълта, че сте невероятни (дори когато не сте), вероятно няма да се притеснявате, да се тревожите или да изразявате съмнения в себе си, а всичко това ще убеди интервюиращите, че сте по-добри, отколкото сте в действителност (особено когато им липсва компетентност или опит, за да направят разлика между увереност и компетентност).

А това също впоследствие се превръща в проблем.