940 лева се предвижда да достигне размерът на минималната работна заплата от догодина, съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова пред БНР. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, обясни тя.

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно - до 1128 лева.

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023:

"Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи и, другият буфер, е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при условие, че не се нарушава салдото".

Припомняме, че миналата седмица финансовото ведомство обяви, че предвиденият дефицит в Бюджет 2023 е 3%, а разчетите показват, че при запазване на приетите през 2022 г. политики от Народното събрание дефицитът ще достигне близо 7%, затова новата рамка залага мерки като промяна на данъците и орязване на разходи.

МФ публикува предложенията за данъчни промени в Бюджет 2023Мерките целят запазване на заложения от министерството дефицит от 3%

Така представените параметри обаче предизвикаха горещи дебати в публичното пространство. Още преди новата финансова рамка да бъде официално представена, беше разпространен доклад от министъра на финансите, който някои анализатори определиха като апокалипсис. Други заявиха, че според данните в него, приемането в еврозоната може да се превърне в „мисия невъзможна“, а трети директно сложиха точка на дискусиите с ужасяващите пет букви „фалит“.

Няма опасност да изпаднем в дългова криза, заяви премиерът Гълъб ДоневЗа януари и февруари стабилността е с над 1,3 млрд. повече от тази на редовното правителство, заяви служебният премиер

„Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат“, увери служебният премиер Гълъб Донев пред Нова тв. „Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той. Относно доклада на Финансовото министерство, той заяви: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”.

На 3 април Бюджет 2023 влиза на обществено обсъждане, включително в Тристранния съвет. Целта е да бъде разгледан от Министерския съвет на 26 април и в законовоустановения срок да бъде внесен в парламента.