Международният валутен фонд съобщи, че е постигнал споразумение с Украйна за финансиране на стойност 15,6 милиарда долара.

Очаква се първият заем на организацията за държава във война да бъде одобрен през следващите седмици.

Това ще бъде и един от най-големите финансови пакети, които Украйна е получавала след инвазията на Русия.

МВФ наскоро промени свое правило, за да разреши заеми на страни, изправени пред „изключително висока несигурност“, посочва BBC.

„Руската инвазия в Украйна продължава да има опустошително въздействие върху икономиката: активността се e свила с 30% през 2022 г., голяма част от капитала е унищожен, нивата на бедност са се повишили“, казва в изявление Гавин Грей от МВФ.

Той добавя, че споразумението ще "мобилизира широкомащабно финансиране" за Украйна от международни донори и партньори, без да дава повече подробности.

МВФ очаква икономиката на Украйна да отбележи леко свиване или растеж през тази година.

Украинският премиер Денис Шмихал заяви, че споразумението ще помогне на страната да „финансира всички критични разходи, да осигури макроикономическа стабилност „и да засили нашето взаимодействие с други международни партньори“.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която направи изненадващо посещение в Украйна миналия месец, каза, че амбициозната програма на МВФ е от решаващо значение, за да подкрепи усилията на Украйна за реформи.

САЩ са най-големият донор в Украйна, като по-рано тази година президентът Джо Байдън обяви още почти половин милиард долара военна помощ за Киев, припомня BBC. Това е в допълнение към 112-те милиарда долара, похарчени от Конгреса само през 2022 г.

Нуриел Рубини: Повече войни означават повече инфлацияСветът преминава през форма на „геополитическа депресия“, казва анализаторът

Миналата седмица МВФ съобщи, че изпълнителният съвет на институцията е одобрил промяна на правилата, за да позволи финансиране за страни, изправени пред „изключително висока несигурност“.

Без да се споменава Украйна, се казва, че мярката се прилага за страни, които изпитват „екзогенни шокове, които са извън контрола на властите в страната и обсега на техните икономически политики“.

Възстановяването на Украйна от понесените досега щети ще струва 411 милиарда долара, според Световната банка

Възстановяването на Украйна след края на руската инвазия ще струва 411 милиарда долара, според ново проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и Киев, предаде Reuters. Сумата превишава 2,6 пъти БВП на страната за миналата година. Оценката покрива периода на първата година на войната и обхваща преките физически поражения на сгради и инфраструктура, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената на изграждането на новия живот, посочва Световната банка. През септември предходно проучване оцени цената на възстановяването на 349 милиарда долара. "Енергийната инфраструктура, жилищата, критичната инфраструктура, икономиката и разминирането са нашите пет приоритета за тази година", посочи премиерът Денис Шмигал в коментир на оценката на СБ. По думите му тя не включва щетите в понастоящем окупираните от руските сили украински територии. Като начало Украйна се нуждае от 14 милиарда долара за спешно възстановяване на критична инфраструктура, което е с 11 милиарда долара повече от предвиденото в бюджета на страната за настоящата година. Около 22% от тези средства са в сферата на транспорта, 17% - за възстановяване на сгради, 11% - в сферата на енергетиката, а 7% - в селското стопанство. Най-големи са щетите в регионите на Донецк, Харков, Луганск и Херсон, които от октомври насам са подложени на масирани ракетни удари от страна на руската армия.