Генетично предразположение към чернодробно заболяване и инфекция с хепатит В вероятно са измъчвали гениалния Бетовен месеци преди смъртта му, разкриват нови тестове.

Екип от изследователи, ръководен от Университета в Кеймбридж, анализира кичури от косата на композитора, за да секвенира генома му, съобщава BBC.

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия, през 1770 г. и умира на 56 години във Виена.

Музикалният гений страда от прогресивна загуба на слуха, която започва през 20-те му години и довежда до пълна глухота през 1818 г.

Международният екип от учени анализира осем различни кичура от коси, съхранявани в публични и частни колекции, в опит да хвърли светлина върху здравословните проблеми на Бетовен.

Навиците на великите: Да спиш като Моцарт и да си почиваш като АйнщайнУсвояването на полезни навици ще ви помогне да постигнете целите си и да станете високопродуктивни

Пет кичура са определени като "автентични". Въпреки това, учените не са могли да установят категоричната причина за загубата на слуха му.

"Въпреки че не може да бъде установена ясна генетична причина за загубата на слуха, не можем да изключим напълно такава вероятност.", смята д-р Аксел Шмидт от Института по генетика на човека към Университетската болница в Бон.

Въз основа на геномните данни екипът прави заключение, че стомашно-чревните проблеми на Бетовен не са причинени от автоимунно заболяване или непоносимост към лактоза.

Шест факта за световни гении, които са абсолютна лъжаБетовен е роден в бедност, Моцарт умира бедняк а Имануел Кант никога не е напускал Кьонигсберг

Според водещия изследовател Тристан Бег, генетичните рискови фактори, съчетани с високата консумация на алкохол, са допринесли за състоянието на черния му дроб.

"Макар повечето от съвременниците му да твърдят, че консумацията на алкохол е била умерена според виенските стандарти от началото на XIX в., вероятно става въпрос за значителни количества, които са вредни за черния дроб", допълва Бег. "Ако консумацията на алкохол е била достатъчно голяма за дълъг период от време, взаимодействието с неговите генетични рискови фактори представлява едно от възможните обяснения за цирозата.", смята ученият.

"Надяваме се, че след като данните от генома на Бетовен станат публично достъпни за изследователите, ще хвърлим още светлина върху цялостното проучване и някой ден ще можем да отговорим на всички въпроси за здравето и генетичните загадки на Бетовен.", допълват учените.