7 партии преминават бариерата от 4% и влизат като парламентарно представени сили в Народното събрание, ако изборите са днес. Това показват данните от най-новото социологическо проучване на агенция „Медиана“.

Към момента може да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“. Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели, посочва агенцията.

10% от избирателите, които заявяват, че може да гласуват, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще дадат гласа си, което представлява около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ с около 2%.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“, към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Няма особени надежди за бърз изход от политическата криза. Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство на ГЕРБ, нито на ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации).

Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Ето как отговарят респондентите на въпроса „Според вас, кое е по-добре да се случи след изборите – по-добре е да се състави редовно правителство или е по-добре да продължи да управлява служебно правителство?“:

В скалата, измерваща рейтинга на най-одобряваните политици, първите три места заемат президентът Румен Радев, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г. чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.