Във вторник, Европейският съюз постигна временно споразумение за изграждането на повече бензиностанции за автомобили, работещи с електричество и алтернативни горива. Решението е част от стратегията на съюза за намаляване на въглеродния отпечатък на транспортния сектор.

"Споразумението ще изпрати ясен сигнал до гражданите и другите заинтересовани страни, че удобна за ползване инфраструктура за презареждане и станции за зареждане с алтернативни горива като, например, водород ще бъдат инсталирани в целия ЕС", казва Андреас Карлсон, шведски министър на инфраструктурата и жилищното строителство, в изявление на ЕС, цитирано от Reuters. В момента Швеция е председател на блока.

Германия и ЕК се споразумяха за процеса по отказ от автомобилите с ДВГБерилн и Брюксел постигнаха споразумение по спора относно забраната за производство на нови коли с двигатели с вътрешно горене
В коментар на това, което нарича "временно политическо споразумение" между Съвета и Европейския парламент, Карлсон добавя: "Гражданите вече няма да имат причина да се притесняват за намирането на станции за зареждане и презареждане на техния електрически автомобил или автомобил с горивни клетки."

По думите му целта на ЕС е да бъде осигурен по-голям капацитет за зареждане на превозни средства с алтернативни горива по улиците в градските райони, както и по магистралите.

Очаква се във вторник министрите на енергетиката на страните от ЕС да дадат окончателно одобрение за прекратяване на продажбите на нови автомобили, отделящи емисии на CO2, през 2035 г. До този момент се стигна, след като миналата седмица Германия успя да се пребори за въвеждане на изключение, когато става дума за автомобили с е-горива.