Американските акции затвориха с ръст в четвъртък, продължавайки печалбите втори пореден ден, подкрепени от намаляващите опасения за банковия сектор и растящите надежди, че Федералният резерв скоро може да спре повишаването на лихвените проценти.

Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 87,24 пункта, или 0,7%, до 12013,47.

Dow Jones Industrial Average спечели 141,43 пункта, или 0,4%, до 32859,03.

S&P 500 добави 23,02 пункта, или 0,6%, до 4050,83, завършвайки на най-високото си от средата на февруари.

От 11-те сектора на S&P 500, 10 бяха на зелено, като компаниите от секторите на потребителските стоки, информационните технологии и недвижимите имоти бяха с най-добри резултати. Финансовите акции изостанаха.

Акциите на големите и регионални банки се понижиха. First Republic загуби 57 цента, или 4%, до $13,69. Charles Schwab падна с 2,74 долара, или 5%, до 52,47 долара.

Акциите на Bed Bath & Beyond се сринаха, след като компанията обяви, че ще прекрати сделката за набиране на средства с Hudson Bay Capital Management и вместо това ще продаде обикновени акции на свободния пазар. Акциите на Bed Bath & Beyond паднаха с 21 цента, или 26%, до 59 цента.

След уверения растеж в Европа и борсовите индекси в САЩ завършиха на зеленоАкциите на технологичните компании добавиха 2,1%, след загубите във вторник

Фондовият пазар остана сравнително устойчив този месец, дори след колапса на три средни и по-малки банки в САЩ. А през последните дни притесненията на инвеститорите относно банковата система намаляха, отбелязва The Wall Street Journal.

„Пазарът започва да се обединява около факта, че това не е системно рисково събитие, a специфично за определени банки”, коментира Мат Ортън, главен инвестиционен стратег в Raymond James Investment Management.

„Чувствам се като при затишие след буря“, казва Вирадж Пател, глобален макро стратег във Vanda Research. „Случиха ни се много неща през последните няколко седмици, които променят предположенията на инвеститорите за това накъде вървят пазарите… и къде сме ние в цикъла.“

Част от тази стабилност се дължи на фокуса на инвеститорите върху лихвените проценти, които мнозина смятат, че ще достигнат връх по-бързо от очакваното, след неотдавнашния стрес сред банките. Има 58% вероятност Фед да не повиши лихвените проценти на следващото си заседание в началото на май, според данни на CME Group.

Президентът на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс заяви, че очаква централната банка на САЩ да продължи да затяга още малко паричната политика, преди да задържи лихвените проценти стабилни до края на годината. „Въпреки че банковата система остава силна и устойчива, последните развития вероятно ще накарат банките да възприемат малко по-консервативна политика и да затегнат стандартите за кредитиране, като по този начин ще допринесат за забавяне на икономиката и намаляване на инфлационния натиск“, каза Колинс, цитирана от WSJ. Тя добави, че е оптимист, че ще има път за ограничаване на инфлацията без значителен икономически спад.

Нови икономически данни попарват надеждите за по-малко агресивен ФедАкциите в американската търговска сесия се понижиха Междувременно нови данни показаха, че броят на работниците, които подават молби за обезщетения за безработица, все още е исторически нисък, съобщи Министерството на труда в четвъртък, въпреки увеличението на молбите миналата седмица. Това показва, че по-широкият пазар на труда остава стабилен, въпреки че големите компании обявяват съкращения.

Доходността на 10-годишните държавни облигации падна до 3,550% от 3,565% в сряда. Тази на2-годишните се повиши до 4,097% % от 4,078%.

Цените на петрола се повишиха, като суровият петрол Brent, международният бенчмарк, поскъпна с 1,3% до 79,27 долара за барел.

В Европа Stoxx Europe 600 добави 1%.

В Азия хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,6%, китайският Shanghai Composite се повиши с 0,7%, а японският Nikkei 225 падна с 0,4%.