Международният валутен фонд съобщи, че управителният му съвет е одобрил четиригодишна кредитна програма за Украйна в размер на 15,6 милиарда долара, предаде Reuters.

Средствата са част от по-голям пакет международна помощ на стойност 115 млрд. долара, предназначен да помогне на правителството в Киев да посрещне най-неотложните си разходи в условията на руската инвазия.

Решението разчиства пътя за незабавното отпускане на Украйна на първи транш от около 2,7 млрд. долара, уточни МВФ.

Одобреният пакет заеми е първата в историята на фонда мащабна програма за финансово подпомагане на страна, участваща в пълномащабен военен конфликт. Предишната програма на МВФ за Украйна изтече миналата година.

Възстановяването на Украйна след края на руската инвазия ще струва 411 милиарда долара, според проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и Киев, публикувано по-рано този месец. Предходно проучване през септември оцени цената на възстановяването на 349 милиарда долара.

Сумата превишава 2,6 пъти БВП на страната за миналата година. Оценката покрива периода на първата година на войната и обхваща преките физически поражения на сгради и инфраструктура, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената на изграждането на новия живот, посочи Световната банка.